Na Chebsku se opět chvěje země

Na Chebsku se opět chvěje země
Od poloviny minulého týdne je na Chebsku pozorována zvýšená seismická aktivita. Ta prozatím vyvrcholila v noci na dnešek. K nejsilnějšímu otřesu o magnitudu 3,7 došlo ve 2.43 hodin.

Ohnisko se nacházelo nedaleko Lubů v hloubce 2 kilometry. Další stejně silný otřes přišel ve 3.54 hodin. Ten měl ohnisko opět nedaleko Lubů v hloubce 8 kilometrů.

O zvýšená seismické aktivitě v západních Čechách jsme vás informovali již zde.

Jedno ze dvou nejsilnějších zemětřesení za posledních sto let zasáhlo Chebsko na přelomu května a června 2014, kdy přístroje zaznamenaly otřesy o magnitudu až 4,5. Podobně silné zemětřesení bylo také na přelomu let 1985 a 1986. I v samotném Chebu tehdy došlo k poškození některých objektů, mimo jiné i později zbourané budovy gymnázia, nazývané Rudolfinum.

Podle mezinárodní škály lze zemětřesení na Chebsku označit za menší až lehká, která zpravidla nepřinášejí žádné škody. Typickým příznakem je chvění domácího vybavení a drnčivé zvuky. Lidé by i přesto měli být opatrní a dávat si pozor například na uvolněné střešní tašky či volně položené předměty na skříních. Otřesy by na Chebsku neměly podle vědců překročit hodnotu 5, což je také hranice mezi lehkým a středním zemětřesením.

Nejzápadnější oblast Čech je ze seismologického hlediska poměrně specifická. Otřesy půdy jsou zde dozvukem vulkanické činnosti a projevují se jinak než v oblastech tektonických zlomů, kde se hromadí energie, která se uvolní najednou. Na Chebsku má oproti tomu zemětřesení charakter takzvaných zemětřesných rojů, takže k otřesům o různé síle dochází po dobu několika týdnů až měsíců.

Sílu otřesů můžete sledovat na webu zde.


Zdroj: město Cheb

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!