Návrh zákazu dalších 7 látek rozhořčuje prodejce

Návrh zákazu dalších 7 látek rozhořčuje prodejce
Mluvčí ministerstva zdravotnictví, Ondřej Jakob, oznámil, že návrh na přidání dalších sedmi látek na seznam zakázaných látek bude do 15. dubna v připomínkovém řízení.

Na základě prohlášení mluvčího ministerstva zdravotnictví, Ondřeje Jakoba, se návrh na přidání dalších sedmi látek na seznam zakázaných látek bude do 15. dubna nacházet v připomínkovém řízení. Následně, bude tento návrh posouzen vládou. Prodejci tento návrh odsuzují, uvádí, že další nařízení mají velké následky pro malé prodejce.

Provozovatel obchodních řetězců Green Rabbit v České Lípě a v Liberci, Milan Kožárik, speciálně kritizuje dopad zákazu na prodejce. Je to, podle něj, situace, již pro maloobchodníky naprosto neudržitelná. 'Naplánovali jsme naše peníze pro nové kanabinoidy, které budou následně také zakázány, a my budeme opět muset likvidovat zboží v hodnotě statisíců korun,' uvádí Kožárik. Je přesvědčený, že by celý problém bylo možné vyřešit podobě jako v případě nikotinových sáčků, tedy prostřednictvím specializovaných prodejen s věkovým omezením 18 let pro nákup těchto látek.

Kožárik také upozorňuje na to, že stále budou přicházet nové, silnější látky, a že stát nemá šanci to regulovat. 'Lidé s velkými rozpočty, v milionech, budou jednoduše pokračovat. Zákaz nás postihl tím, že budeme muset zrušit pobočku,' dodává.

Prodejci si navíc stěžují na časté kontroly prováděné Státní potravinářskou inspekcí nebo Krajskou hygienickou stanicí. Hygienická služba České republiky uvádí, že v celém Česku proběhlo již více než 1600 kontrol a souvisejících úkonů, z toho v Libereckém kraji téměř 140.

'V průběhu kontrol jsme identifikovali více než 12 typů produktů, ať už s zakázanou látkou, přeznačenými produkty, nebo produkty, které nebyly vůbec označené,' uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.

Ze strany obchodníků jsou tyto kontroly vnímány jako zátěž. 'Byly tady dvě paní z hygieny, já a dva policajti a nikdo z nás nevěděl, co máme dělat. Policie navrhla volání kriminální technické policie. Poté začal orgán zabavovat zboží. Zabavené zboží policie zatím nevrátila. Podle informací, které byli poskytnuty vlastníkovi obchodu Radku Čechovi, mohou laboratorní analýzy trvat až dva měsíce,' popisuje situaci Michal Marek z obchodu Stonebrose z Jablonce nad Nisou.

'Zabývali jsme se skoro desítkou případů, které nám byly předány Krajskou hygienickou stanicí Libereckého kraje. Nelze však poskytnout bližší informace, protože trestní řízení je ze zákona neveřejné,' komentoval krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Pokud se prokáže, že prodejce drží látky, které byly 6. března zařazeny mezi zakázané, může mu být uložena pokuta až do výše 15 tisíc korun, nebo v krajním případě mu hrozí až 8 let vězení.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!