Nedaří se vám sehnat nové zaměstnance? Zkuste zahraniční pracovníky

Nedaří se vám sehnat nové zaměstnance? Zkuste zahraniční pracovníky
Hledáte lidi do výroby? Manuálně zručné pracovníky, kteří vám zalepí díru ve vašich pracovních plánech? Jaké v této chvíli máte možnosti?

Sehnat kvalitního zaměstnance dnes nemusí být vůbec snadné. Možná, že už jste se o tom sami přesvědčili. Nezaměstnanost je v České republice dlouhodobě velmi nízká, dle údajů Eurostatu k létu 2020 dokonce nejnižší v Evropě. Pod evropským průměrem se o několik procentních bodů pohybujeme dlouhodobě.

Když si k tomu přičteme koronavirem totálně pokřivený pracovní trh, kdy na jedné straně některé profese hlásí krajní nedostatek lidí, zaměstnanců v jiných odvětví je naopak přebytek, hledání nových posil do vašich pracovních týmů se může výrazně komplikovat.

Jaké jsou možnosti náboru nových pracovníků?

Co v takové chvíli dělat? Můžete žádat o pomoc úřad práce, využít prostoru na inzertních serverech, ptát se všech známých kolem, obepisovat skupiny na sociálních sítích, oblepovat nástěnky či i najmout nového náborového specialistu. Nebo se můžete zkusit po zahraničních pracovnících. Není třeba nad nimi lámat hůl hned zpočátku. Skrze pracovní agenturu IRS Czech, která vám s jejich výběrem výrazně pomůže, najdete zkušené a zručné zaměstnance. K zemím, odkud k nám spolehliví pracovníci přicházejí, se řadí Filipíny, Ukrajina, Srbsko, Mongolsko nebo Kazachstán.

Image title

Všichni zaměstnanci jsou prověření

Ze zkušeností z Evropy jsou například Filipínci vhodní pro technické a výrobní pozice, do logistiky, pohostinství či jako hospodyňky. Ukrajinci jsou známí pro svoji zručnost a vytrvalost při fyzické práci, obdobně i Kazachstánci, Mongolové jsou precizní při zpracovávání potravin. Takto bychom mohli pokračovat.

Obecně od zahraničních pracovníků očekávejte vysokou pracovní morálku. Práce si dokáží vážit, jsou za ní vděční. Dobře totiž vědí, že v jejich domácích podmínkách ji buď vůbec nedostanou, nebo se nedočkají tak dobrých pracovních podmínek a takového ohodnocení jako zde.

Pokud se to se zahraničními zaměstnanci rozhodnete zkusit a využijete přitom pracovní agenturu, odpadne vám většina starostí spojená s přijímáním takových zaměstnanců.

Co vše je třeba zařídit? O to se za vás postará pracovní agentura

Agentura vám pomůže se vším, náborem počítaje a zařízením všech potřebných dokumentů konče. Svého zaměstnance si vyberete nejprve na základě videoprezentace, později se s ním setkáte na osobním pohovoru a získáte i příležitost otestovat si jeho zručnost a kvalifikace pro pracovní pozici, kterou pro něj zamýšlíte.

Když už si zaměstnance vyberete, nastává složitá legislativní cesta k tomu, aby u vás mohl legálně pracovat. Pro každou zemi platí různá pravidla, uveďme si to na příkladu Režimu Filipíny, který je právě pro tuto asijskou zemi vytvořený.

Abyste o zaměstnance vůbec mohli zažádat, musíte splnit určité podmínky. Zaměstnávat 6 lidí, doložit bezdlužnost na finančním úřadě a České správě sociálního zabezpečení a podnikat alespoň 2 roky.

Poté vás čeká hromada papírování. Je potřeba podat žádost o zaměstnaneckou kartu, zařídit dlouhodobé vízum či povolení k dlouhodobému pobytu a další dokumenty, jako soudní překlady, žádosti a další. Všechny tyto náležitosti vám objasní a zároveň zpracuje pracovní agentura IRS Czech. Na vás tak jen bude vybrat si toho nejkvalifikovanějšího pracovníka.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!