Nový standard v nefrologii přichází do Baťovy nemocnice

Nový standard v nefrologii přichází do Baťovy nemocnice
Rekonstrukce hemodialyzačního oddělení Baťovy nemocnice přináší modernější zázemí s bezbariérovým přístupem a zvýšený počet lůžek pro ošetření pacientů s chronickým selháním ledvin.

Revoluční přestavba položila fundamenty k dalšímu rozvoji nefrologie v České republice. Naší zbraní bude nový standard péče, tvrdí primář interního oddělení Baťovy nemocnice, Vladimír Kojecký. Hemodialýza, klíčová část péče o pacienty s chronickým selháním ledvin, je záležitostí tohoto oddělení.

Chronické selhání ledvin žádá od pacientů vyčištění krve dvakrát až třikrát týdně. To zajišťuje nemocnice za pomocí speciálních přístrojů, které z těla pacienta odstraňují odpady a nadbytečné tekutiny – funkce, kterou v zdravém těle zajišťují ledviny. Každá hemodialýza trvá minimálně čtyři hodiny a nemocnice se proto snaží, aby pro pacienty bylo toto prostředí co nejpříjemnější.

A právě v Zlíně je nyní moderně upravené zázemí s bezbariérovým přístupem, novými okny, elektroinstalací, podlahami a klimatizací. Došlo také k zásadní rekonstrukci sociálních zařízení a hemodialyzačních panelů. Pacienti nyní mají k dispozici také novou kuchyňku. Navíc se počet lůžek zvýšil o čtyři, čímž lze nyní na stanici ošetřit až šestnáct pacientů najednou.

'Velmi oceňuji nový architektonický koncept stanice. Máme zde nově samostatnou místnost pro izolaci pacientů s infekčními onemocněními. Plánujeme také rozšířit služby o peritoneální dialýzu, což je postup, který mohou pacienti provádět doma pomocí speciálního katetru zavedeného do břišní dutiny,' uvádí Kojecký.

Přes šedesát pacientů ve věku od 32 do 85 let pravidelně dochází do Baťovy nemocnice na dialýzu. Na místě se každý rok provede přes deset tisíc dialýz. Stanice slouží nejen interním pacientům, ale i těm, kteří jsou hospitalizováni na jiných odděleních nemocnice a pro takzvané prázdninové pacienty, kteří jsou do Zlína na akcích, jako je Barum rally, nebo na pracovní cestě.

Modernizace oddělení však její cena 26 milionů korun nekončí. Nemocnice plánuje investovat do nového vybavení, které umožní zdravotníkům sledovat kvalitu dialýzy a průběžně měnit parametry tak, aby byly co nejvíce vyhovující pro pacienty.

Dialýzu v Zlínském kraji nabízí i další nemocnice, například ve Vsetíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a také poliklinika v Uherském Brodě. Více než 400 obyvatel kraje tyto služby využívá.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!