O zemětřeseních v západních Čechách bude informovat mobilní aplikace

O zemětřeseních v západních Čechách bude informovat mobilní aplikace
Geofyzikální ústav Akademie věd ČR, v.v.i. pracuje na vývoji nové aplikace do mobilních telefonů, která bude uživatele informovat o zemětřeseních v západních Čechách. K dispozici by měla být k 31. červenci 2018. Tato aplikace usnadní informovanost zájemců o zemětřesení a zemětřesné roje v této seismicky neklidné lokalitě.

Aktuální informace v aplikaci budou vycházet především z údajů stávající moderní sítě seismických stanic Webnet, která v západočeské zemětřesné oblasti nepřetržitě seismickou aktivitu monitoruje. Aplikace proto poskytne přesnější informace než zahraniční mobilní aplikace EarthQuake či Earthquake Alert!, které pracují s údaji stanic umístěných ve větší vzdálenosti od epicenter západočeských zemětřesení.

Oblast v západních Čechách čas od času postihují zemětřesné roje, což je označení pro série zpravidla menších zemětřesení. Zatím poslední zemětřesný roj začal 10. května 2018 a stále probíhá, kdy v noci z pondělí 21. 5. 2018 na úterý došlo ve 23:04 hodin SELČ v oblasti západních Čech k doposud nejsilnějšímu otřesu za poslední období. Zemětřesení o magnitudu 3,8 s epicentrem pod obcí Nový Kostel je pokračováním intenzivní rojové aktivity probíhající v posledních dvou týdnech - o tomto jsme vás informovali zde.

V této době tak hledají na webových stránkách Geofyzikálního ústavu aktuální informace tisíce lidí.

Mobilní aplikace umožní sledování polohy epicenter zemětřesení v mapě nebo v seznamu jednotlivých zemětřesení, údaje bude možné filtrovat podle stáří času vzniku nebo magnituda. V případě, že zemětřesení překročí určitou velikostní hranici, nebo když Geofyzikální ústav vydá důležitou zprávu vztahující se k západočeským zemětřesením, zobrazí se uživateli aplikace notifikace. 

Součástí aplikace bude také dotazník, prostřednictvím kterého budou moci lidé, kteří zemětřesení pocítili, poslat do Geofyzikálního ústavu shrnutí svých pozorování a pocitů. Mobilní aplikace bude dostupná zdarma pro telefony s operačními systémy iOS a Android.

Vývoj aplikace je financován ze Strategie AV21 Akademie věd České republiky.


Zdroj: Geofyzikální ústav Akademie věd České republiky

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!