Občané Kopřivnice budou rozhodovat o názvu náměstí

Občané Kopřivnice budou rozhodovat o názvu náměstí
Občané Kopřivnice budou rozhodovat o názvu nově vzniklého prostoru v centru města. Mezi nejčastějšími volbami byly názvy spojené s místními osobnostmi jako Emil Zátopek. Některé návrhy také odkazovaly na město Kopřivnice nebo místní automobilku.

Centrum města Kopřivnice prošlo přeobratnou proměnou a teď je na občanech, aby vybrali název nově vzniklého prostoru mezi ulicemi Štefánikova a Lidická a hotelem Tatra. Podle mluvčí radnice Lucie Machůčkové, nejčastější volbou byl název spojený s místními osobnostmi, jako je místní legenda a běžecká hvězda Emil Zátopek.

Návrhy zahrnovaly jména jako 'Náměstí E. Zátopka', 'Zátopekův kopec', 'Emilovo náměstí', 'Emílek', 'Emilplac', 'U Šopka' a 'Zátopo'. Ale nešlo všechno jen o Zátopka. Byly předloženy také návrhy, které odkazovaly na další známé místní, mezi nimi zakladatel Tatry Ignác Šustala, automobilový závodník Karel Loprais, nebo konstruktér Hans Ledwinka.

Jak Machůčková poukázala: 'Další velká skupina jmen vyšla z jména Kopřivnice, jako například Koprcentr, Koprplan, Kopřovna, Koprum, KoprCity, KoprFórum a Koprplac.' Také se objevily návrhy provázané s místní automobilkou, v podobě Jmén jako 'Centrum Praesident', 'Tatraplac' a 'Automobilová promenáda'.

Vedle tradičních názvů nebyly opomenuty ani referenční návrhy týkající se materiálu, který hrál důležitou roli při modernizaci srdce města. Došlo k nápadům jako 'Betonové náměstí', 'Betonáda', 'Betonageplatz', 'Betonová džungle', 'Betonová pláň' a 'Letiště'.

Prostor rekonstruovaný pod dohledem místního architekta Kamila Mrvy zahrnuje také moderní přízvuky, jako je skleněný pavilón a 'Lašská brána'. Centrum města tvoří také socha Emila Zátopka - jedna z hlavních dominat města. Po dokončení tříletého projektu, který stál přibližně 140 milionů korun, se kopřivnická komunita s výsledkem seznámila velmi pozitivně.

Podle starosty Adama Hanuse je pojmenování nového centra nezbytné: 'Momentálně naše centrum není k nalezení v mapách, navigačních systémech ani propagačních materiálech. Oficiální pojmenování to změní. Kromě toho vhodný název podpoří identitu našeho města.'

Představitelé města budou o názvu jednat v červnu nebo případně v září.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!