Ondřej Bank v úterý v Plzni podpořil kampaň Respektuj 18

Ondřej Bank v úterý v Plzni podpořil kampaň Respektuj 18
Plzeňský kraj je patnerem projektu s názvem Respektuj 18, který upozorňuje na vysokou toleranci pití alkoholu u dětí a mladistvých.

Na náměstí Republiky v Plzni byl v úterý umístěn informační stánek na podporu této kampaně a návštěvníci zde mohli změřit síly s ambasadorem projektu Ondřejem Bankem.

Den Respektuj 18 se uskutečnil již popáté, návštěvníci si mohli u stánku popovídat například s odborníkem na závislosti, získat užitečné rady, ale také si vyzkoušet lyžařský trenažér a zasoutěžit si tak s mistrem ČR v lyžování Ondřejem Bankem. Zahájení akce se na plzeňském náměstí kromě jiných hostů zúčastnila náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová: „Kraj jako zřizovatel středních škol a učilišť má šanci ovlivnit žáky právě ve věku 15 až 19 let a vysvětlit jim důsledky pití alkoholu, a to také v souvislosti s řízením vozidel. Chtěli bychom, aby si uvědomili svoji odpovědnost a také to, že auto v rukou podnapilého řidiče se stává zbraní.“

Projekt Respektuj 18 vznikl před pěti lety ve spolupráci města Plzeň, Centra protidrogové prevence a terapie a Plzeňského Prazdroje. Za tu dobu se ke kampani přidali čtyři další významní partneři, a to Plzeňský kraj, Moravskoslezský kraj, Městská část Praha 14 a město Ostrava. Z malé pilotní akce na Plzeňsku se tak během několika mála let stala zavedená kampaň, o které každoročně píší celorepubliková média. V roce 2016 ji zaznamenalo bezmála 2 miliony Čechů a aktivně ji vyjádřilo podporu přes 100 tisíc lidí včetně více než 550 provozovatelů hospod a restaurací. Letos se navíc projekt Respektuj 18 rozšířil i k našim sousedům na Slovensku.

Současné statistiky sice ukazují mírný pokles spotřeby alkoholu u dětí, přesto se Česká republika stále řadí mezi země s nejvyšším počtem nezletilých, kteří začínají pít velmi brzy. Český národ je velmi tolerantní k pití alkoholu před dovršením 18 let a tento přístup od nás lehce přebírají děti v našem okolí. Až 68 % šestnáctiletých tvrdí, že první zkušenost s alkoholem měli před svými třináctými narozeninami*. Projekt Respektuj 18 apeluje na rodiče a širokou veřejnost, aby tuto problematiku nepřehlíželi, ale aktivně ji řešili. Zároveň nabízí konkrétní rady a tipy pro rodiče jak o alkoholu s dětmi diskutovat a pro provozovatele hospod a restaurací jak zvládat každodenní situace spojené s prodejem alkoholu nezletilým.
Jednou z letošních novinek v projektu Respektuj 18 je pravidelná měsíční rubrika odborníka, který s Vámi bude řešit aktuální témata, například jak dítě připravit na školní výlet. Jeho pohled na věc naleznete na webových stránkách www.respektuj18.cz.

* Zdroj: Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách, 2015.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!