Ostrov: Po opravách kaple sv. Anny má vzniknout stálá expozice (TV Západ)

Ostrov: Po opravách kaple sv. Anny má vzniknout stálá expozice (TV Západ)
Pohřební kaple sv. Anny v Posvátném okrsku v Ostrově pravděpodobně získá, po chystané další etapě rekonstrukčních prací, novou reprezentativní expozici. Podle návrhu výstavního libreta s názvem Mementori mori – tedy pomni na smrt – by se měla dotýkat této problematiky v barokním období.

„V druhé etapě jsme si schválili milion sedm set tisíc korun a bude to navazovat na předchozí první etapu, kde bylo rekonstruováno opláštění kaple, odvodnění, sanace omítek a dělala to firma Ďurica. Z toho důvodu jsme druhou etapu zvolili provést se stejnou firmou,“ uvedla místostarostka Ostrova Kateřina Domalípová.

Expozice naváže na opravy interiérů v druhé etapě, které začnou v dubnu a potrvají zhruba do června. Ideová náplň stálé výstavy bude reflektovat unikátnost krajinného a urbanistického celku zdejšího bývalého kláštera.

„Ta expozice umožní vznik poutavého návštěvnického okruhu zaměřeného na barokní epochu a myslím si, že tato výstava je dobře koncipována jako reprezentativní přehlídka, jejímž smyslem je vlastně prezentovat problematiku vnímání pomíjivosti člověka a smrti v dané době, tedy v baroku,“ dodala Domalípová. 

Výstavní námět počítá také se spoluprací s předními odborníky na problematiku muzejní pedagogiky z Katedry dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Vše by mělo být přístupné laické veřejnosti formou přednáškových cyklů, vydávání publikací či využití moderních technologií. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!