Ostrov: Sestřičky z porodnice pletou dětem vlněné čepičky

Ostrov: Sestřičky z porodnice pletou dětem vlněné čepičky
Novorozencům, kteří přijdou na svět v ostrovské nemocnici během letošních Velikonoc, chtějí zdejší zdravotní sestry zpříjemnit vstup do života. A samozřejmě i jejich maminkám. Pro čerstvá mimina pletou stylové čepičky z vlny, ve kterých budou připomínat velikonoční zajíce.

Čepičky tvoří šikovné sestřičky z ostrovské porodnice, aby jich bylo dost, tak do celé záležitosti zapojily některé své schopné příbuzné.

„Pro chlapečky navíc připravíme z proutečků malou, stylovou pomlázku,“ uvedla vrchní sestra novorozeneckého oddělení Eva Kopalová.

Podobnou ozdobu již upletly těm dětem, které se v ostrovské porodnici narodily na začátku minulého prosince, tedy v době, kdy má svátek Mikuláš (viz foto).

„Byl to nápad lékařky Martiny Vandové, která je velice kreativní. Všem se nápad líbil, takže jsme jí všechny sestry podpořily. Koupily jsme si vlnu a čepice upletly,“  vysvětlila Eva Kopalová.

Fotografie pěti narozených dětí, které v porodnici byly 5. prosince 2017 se objevily na Facebooku, kde snímek vzbudil velikou pozornost a měl během krátké doby několik stovek tzv. sdílení a liků.

Celá iniciativa vznikla kvůli tomu, že sestřičky chtěly věnovat dětem a maminkám nějaký nezapomenutelný dárek. Vedle čepice dostaly maminky také plyšovou hračku, kterou nemocnice pořídila ze svých prostředků a také balíček s kosmetikou. Takovými akcemi se snaží sestřičky podtrhnout rodinnou atmosféru, která v této spíše menší porodnici panuje.

„Snažíme se maminkám poradit. Nabízíme jim individuální přístup, velký zájem je o rodinný pokoj, kde může s maminkou přespat i tatínek, po dohodě ve výjimečných případech i starší dítě. Jezdí sem rodit maminky z blízkého okolí, ale samozřejmě i ze vzdálenějších okresů nebo třeba z Prahy. Nejvíce tu oceňují lidsky a individuální přístup,“ uvedla Kopalová.  

V minulém roce se zde narodilo 413 dětí, což je podobné číslo jako loni. Mezi nejčastější jména patří Jan, Adam, Jakub nebo Filip, u holčiček vede Ema, Veronika, Viktorie. V Ostrově se ale narodil také Slaviboj, Jeroným, Noe, Ashly, Leela. Trendem je, že rodiče častěji dávají dětem dvě jména. Porodnice pro budoucí maminky nabízí předporodní kurz, k dispozici je zde i laktační poradkyně.

„Maminky mají s kojením stále větší problémy. Situace se zhoršila, hlavním problémem je, že dříve tu maminka neměla mobil, tablet, notebook, s miminkem byla spojená a soustředí se na něj. Navíc na sociálních sítích vyhledávají neověřené rady a zkušenosti, které je rozptylují a rozrušují,“ uzavřela Kopalová.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!