Otázka pro prof. MUDr. Petra Pazdioru, CSc., z Krajské hygienické stanice

Otázka pro prof. MUDr. Petra Pazdioru, CSc., z Krajské hygienické stanice
Zeptali jsme se prof. MUDR. Petra Pazdiory, CSc., vedoucího protiepidemického odboru KHS Plzeň: "Hrozí Plzeňskému kraji epidemie žloutenky nebo tuberkulózy?"
Zeptali jsme se prof. MUDr. Petra Pazdiory, CSc., vedoucího protiepidemického odboru KHS Plzeň: "Hrozí Plzeňskému kraji epidemie žloutenky nebo tuberkulózy?"

Epidemie virové hepatitidy A, které se vyskytly v posledních letech na Karlovarsku a na jižní Moravě se mohou vyskytnout i v dalších částech republiky, včetně Plzeňského kraje. Prvním mechanismem šíření může být dodávka kontaminovanych potravin na trh. K této situaci došlo v ČR v r. 1979 a onemocnělo cca 30 tisíc osob. K obdobným epidemiim dochází v řadě zemí i v současnosti. Druhý, pravděpodobnější mechanismus přenosu je šíření od člověka k člověku prostřednictvím kontaminovanych rukou, předmětů. Při zavlečení infekce do komunit s nižší osobní hygienou se dalšímu šíření těžko bráníme. Prevencí je důsledná trvala osobní hygiena, případně je možné zájemce i preventivně očkovat.

Co se týká TBC, tam nelze do budoucna vyloučit epidemie menšího rozsahu, např. ve věznicích, v početných rodinách. Zde je ale možné včas infekci lokalizovat, izolovat zdroje a kontakty přeléčit. Každopádně je třeba vědět, že TBC se šíří jen při dlouhodobém a opakovaném kontaktu. Náhodný jednorázový kontakt např.v MHD není pro šíření infekce dostatečný.

Děkujeme prof. MUDr. Petrovi Pazdiorovi, CSc., za čas, který nám věnoval.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!