Otestujte se v Klatovech a Domažlicích zdarma a anonymně na HIV

Otestujte se v Klatovech a Domažlicích zdarma a anonymně na HIV
Klatovská a Domažlická nemocnice se připojují ke kampani Evropský testovací týden HIV a žloutenky.

Ve dnech 25. až 28. listopadu provedou zájemcům vyšetření na infekci HIV (způsobující onemocnění AIDS) a vyšetření na žloutenku typu B a C. Vyšetření jsou bezplatná a v případě testu HIV na žádost klienta anonymní. Testovací akce se koná ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a Zdravotním ústavem v Ústí nad Labem.

„Evropský testovací týden HIV probíhá v řadě zemí Evropy s cílem zvýšit povědomí o výhodách včasného testování na HIV a předchází Světovému dni boje proti AIDS, který spadá na 1. prosince. V posledních letech je nabízeno i současné testování na žloutenky,“ vysvětluje manažerka Národního programu HIV/AIDS v ČR Anna Kubátová, která bude provádět testování v Klatovech.

Kam a kdy zajít na testování HIV?

Klatovská nemocnice
Ordinace očkování - 2. patro, poliklinika, Pod Nemocnicí 789
PO - 25. 11. od 14 do 18 hodin
ST - 27. 11. od 14 do 18 hodin
ČT - 28. 11.  od 10 do 15 hodin

Domažlická nemocnice
Odběrová místnost nemocniční laboratoře - vstupní patro, za vestibulem vlevo (po odběru konzultace v kožní mabulanci)
ÚT - 26. 11. od 10 do 14 hodin

V roce 2019 bylo do konce září v České republice nově diagnostikováno 182 případů infekce HIV u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem. Kumulativně od roku 1985, tedy od zahájení sledování infekce HIV, do letošního září bylo v ČR registrováno celkem 3549 HIV pozitivních případů. U 663 z nich se rozvinulo onemocnění AIDS. Z nemocných s AIDS zemřelo 458 osob.

Včasné odhalení nemoci přitom umožňuje podstoupit léčbu, která dokáže zajistit kvalitní život. Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji reaguje tělo pacienta na léčbu a předchází se nežádoucím komplikacím. Evropský testovací týden nabízí ideální příležitost, jak počátky HIV infekce odhalit.

Přijít by měli zejména lidé, kteří se domnívají, že byli vystaveni riziku infekce HIV, například prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog. „Akce je ale určena široké veřejnosti. Nechat otestovat se může každý,“ doplňuje epidemiolog Klatovské nemocnice Helena Nová.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!