Plzeň hostí konferenci o náhradní péči o ohrožené děti

Plzeň hostí konferenci o náhradní péči o ohrožené děti
Představitelé Federace dětských domovů (FICE) z celé Evropy se v úterý sjeli do Plzně, aby se setkali před zahájením mezinárodní konference na téma „Náhradní péče o ohrožené děti v některých evropských zemích“.

Tu spolu s federací uspořádal Plzeňský kraj. Konference byla zahájena ve středu 7. června v 8:00 na Metropolitní univerzitě v Plzni, Koterovská 85.

Setkání, které se uskutečnilo v úterý odpoledne na krajském úřadě, se zúčastnily za Plzeňský kraj náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová a Ivana Bartošová. „Domnívám se, že institucionální péče je v Plzeňském kraji na vysoké úrovni. Všechny dětské domovy prošly transformací a děti žijí v tzv. rodinných skupinách, jejichž fungování je velmi podobné běžné rodině,“ řekla náměstkyně Marcela Krejsová v úvodu a dodala, že je velmi přínosné předávat si zkušenosti a informace také z jiných zemí, což právě konference umožňuje.
Náměstkyně pro oblast školství, mládeže a cestovního ruchu Ivana Bartošová, do jejíž gesce spadá sedm dětských domovů z osmi, které zřizuje Plzeňský kraj, přiblížila fungování péče o ohrožené děti v našem regionu. (Pozn.: Dětský domov v Trnové je v gesci radní pro zdravotnictví.)
„Kapacita našich zařízení je 290 dětí, které žijí v 37 rodinných buňkách. O děti se stará personál vzdělaný v pedagogice a speciální pedagogice. Dětem je zajištěna výchova, vzdělání a také psychologická terapie. Kromě zabezpečení dobrých prostorových a materiálních podmínek pro děti usilujeme také o podporu volnočasových aktivit a pracujeme i s talentem dětí,“ shrnula náměstkyně Ivana Bartošová a dodala, že jedním z problémů, který kraj řeší, je systém následné péče pro děti, které dětský domov opustí. „V současné době máme 15 startovacích bytů, kde žijí děti z našich domovů. V rámci republiky je po dostatečný počet, ale ve srovnání s Evropou je číslo nízké. Proto v této oblasti hledáme nové cesty,“ uzavřela svoji řeč Ivana Bartošová.
Společného setkání se zúčastnil také prezident FICE International Hermann Radler, předsedkyně FICE ČR Jana Koubová a další hosté například z Německa, Slovenska, Španělska nebo Švýcarska.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!