Plzeň má za Plazou nový skatepark s unikátními prvky

Plzeň má za Plazou nový skatepark s unikátními prvky
Nové skateboardové hřiště vystavělo město Plzeň v parku za Obchodním centrem Plzeň Plaza. V areálu za téměř 13,5 milionů korun čeká na skateboardisty hned několik prvků, které jsou ve skateparcích v České republice unikátní.

Podobné jsou zejména v USA a Skandinávii. Areál se stavěl od května do července letošního roku, a to na místě původního a menšího skateboardového hřiště. Na jeho realizaci spolupracovalo město s profesionálními jezdci a dalšími lidmi ze skateboardové komunity. Skatepark se slavnostně otevřel ve středu 9. srpna 2023.

„Skateboardisté, in-line bruslaři a bikeři na takový skatepark v Plzni čekali roky. Jsem rád, že se ho podařilo vybudovat v kvalitě, která splňuje ta nejpřísnější měřítka. Zajímavostí je hned několik unikátních betonových pumptrackových překážek tvořících celou sekci skateparku. Podobné projekty jsou k vidění především na severozápadě USA. V České republice, a dokonce i v Evropě jsou ale vcelku novinkou. Pevně věřím, že se bude skatepark všem jeho návštěvníkům líbit,“ řekl primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Podle Aleše Tolara, náměstka primátora pro oblast dopravy a životního prostředí, láká obdélník o ploše přibližně 1300 metrů čtverečních svým hladkým betonovým povrchem s překážkami jak zkušenější skateboardisty, tak i ty začínající. „Projekty, mnohdy nešťastně, disponují obrovským množstvím na sebe nalepených překážek, což vede k častým střetům jezdců. V tomto parku se každý návštěvník bude cítit volně a bude mít přehled. Projekt je velmi chytře rozložen na technickou a zmiňovanou volnou pumptrackovou pasáž, která nepochybně udělá radost úplným nováčkům i dětem,“ sdělil Aleš Tolar.

Ve skateparku se mají jezdci možnost projet na klasických překážkách, jakými jsou bedny, bangy a radiusy. Nacházejí se zde i sešikmené a zaoblené betonové plochy, kulaté a hranaté kovové raily, tedy nízká kovová zábradlí pro jízdu na skateboardu.

„Unikátní je tzv. žulový fragment v radiusu, který v žádném jiném skateparku v České republice není, podobné jsou k vidění například ve Skandinávii. Každý odjetý trik na tomto žulovém bloku bude proto jedinečným zážitkem. V rámci celého skateparku je právě tento prvek tím jedinečným článkem, o kterém se každý v komunitě jezdců okamžitě dozví,“ uvedl Tomáš Morávek, radní pro oblast podpory sportu, mládeže a tělovýchovy.

„Jsem moc ráda, že zde město zbudovalo tento skatepark. Na území našeho obvodu bude brzy dokončen ještě jeden o něco menší, který je v naší režii. Nachází se v Sokolovské ulici na Lochotíně, a to vedle Gymnázia Františka Křižíka. Stejně jako město Plzeň, i náš obvod spolupracuje na jeho realizaci s lidmi ze skateboardové komunity. Hřiště bychom chtěli zpřístupnit na podzim,“ informovala starostka prvního městského obvodu Ivana Bubeníčková.

Kolem hřiště je rovněž umístěno pět laviček. Po obvodu hřiště je vybudovaný drenážní odtok na odvodnění. V okolí skateparku bude na podzim vysazena tráva. Stavbu realizovala firma Bonidee MNG s. r. o. a vyšla na 13 432 090 korun včetně DPH. Správa veřejného statku města Plzně ji hradila ze svého rozpočtu, městský obvod Plzeň 1 na ni přispěl částkou 3,5 milionu korun.

Štítky: skateparkregion24

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!