Plzeňští studenti bojují proti AIDS. Pondělkem startuje týden akcí

Plzeňští studenti bojují proti AIDS. Pondělkem startuje týden akcí
Počet nakažených virem HIV v České republice stále stoupá. Aktuálně je to již téměř 3000 pacientů a letošní rok je co do počtu nově diagnostikovaných nejhorší od roku 1985, kdy se statistiky sledují. Studenti lékařské fakulty z organizace IFMSA CZ pořádají ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc ve dnech 28. 11. – 1. 12. v ulicích Plzně Světový týden boje proti AIDS.

V průběhu týdne se může každý dozvědět, jak se virus HIV přenáší, jaké jsou rizikové faktory nákazy a jak se nemoc AIDS projevuje. „V pondělí 28. 11. od 18 hodin proběhne v Šafránkově pavilonu workshop Safer sex! připravený Sestrami věčné radosti, po kterém bude od 19 hodin následovat promítání filmu Sestry o činnosti této organizace, která již od 70. let minulého století svérázným způsobem bojuje proti HIV. V úterý 29. 11. si od 17 hodin v kostele U Ježíška vzpomeneme na oběti smrtelné nemoci AIDS – bohoslužby se ujme biskup Filip z plzeňské diecéze Církve československé husitské.

Po jejím skončení naváže od 19 hodin v kavárně Íčko beseda s prof. Pazdiorou z Ústavu epidemiologie FN Plzeň, který bude hovořit o aktuální situaci HIV/AIDS v ČR. Čtvrtek 1. prosince vyhlašuje Světová zdravotnická organizace (WHO) Světovým dnem boje proti AIDS. Jako v předchozích letech i letos vyjdou do ulic dobrovolníci s červenými stužkami, jejichž koupí může každý přispět na boj s AIDS organizaci Česká společnost AIDS pomoc. Od 14 do 17 hodin bude po Plzni také jezdit již tradiční preventivní tramvaj, ve které se může každý zadarmo svézt a dozvědět se vše o viru HIV a nemoci AIDS. K účasti na akcích vás srdečně zveme,“ říká Denis Biedermann, člen organizačního týmu. 
Projekt Světového týdne boje proti AIDS v Plzni proběhne pod záštitou primátora města Plzně pana Martina Zrzaveckého, děkana Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni prof. MUDr. Borise Kreuzberga, CSc. a ředitele Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje se sídlem v Plzni MUDr. Přemysla Tomašuka.  

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!