Pohotovostní cvičení letecké nehody skončilo. Úspěšně prověřilo všechny složky letiště

Pohotovostní cvičení letecké nehody skončilo. Úspěšně prověřilo všechny složky letiště
Na Letišti Václava Havla Praha se ve středu úspěšně uskutečnilo společné cvičení záchranných, bezpečnostních a provozních složek letiště.

Ty zasahovaly u nehody letadla při přistání a prověřovaly následné činnosti podle postupů Letištního pohotovostního plánu. Cvičení se zúčastnila i Policie ČR a Asociace samaritánů ČR. Zapojila se také letecká společnost Smartwings, která pro účely cvičení zapůjčila jedno ze svých letadel.

Předmětem letošního cvičení byl zásah u havarovaného letadla, včetně záchranných a hasebních prací provedených složkami Letiště Praha, zahrnující i specifické postupy pro identifikované nebezpečné zboží na palubě.

„Na místo nehody jsme vyslali čtyři zásahové speciály, celkem osm letištních hasičských vozů a do cvičení se zapojilo 18 hasičů. Potvrdili jsme si rychlý dojezd, prověřili jsme zásah na hašení hořícího motoru u letadla, reakci posádky při evakuaci, činnost hasičského záchranného sboru při evakuaci cestujících a také součinnosti složek na Letišti Praha,“ říká k úspěšnému zásahu řídící cvičení Zdeněk Čelikovský.

V další části cvičení se prověřovala aktivace skupiny pro odstraňování nepohyblivých letadel z provozní plochy. Cvičení se uskutečnilo za plného provozu letiště a nijak neovlivnilo plynulé odbavování cestujících, ani běžný letový řád na Letišti Praha.

„Potvrdili jsme si schopnost velmi rychlé reakce a zásahu u letecké nehody a perfektní součinnost s ostatními složkami v případě mimořádné události,“ potvrzuje Zdeněk Truhlář, manažer strategie a správy bezpečnosti.

Statisticky dochází k leteckým nehodám velmi vzácně. Velká mezinárodní letiště však musí být připravena i na takovou událost. Proto minimálně jednou za dva roky pořádáme pohotovostní cvičení letecké nehody. Naposledy to bylo v dubnu 2019. Menších pohotovostních cvičení je však celá řada a probíhají na letišti v průběhu celého roku.

„Pro leteckou společnost je tento typ pravidelných cvičení nezbytnou součástí krizových a bezpečnostních plánů. Zapojení do cvičné akce přispívá k maximální připravenosti společnosti na různé krizové situace a potvrzuje vysokou úroveň provozní bezpečnosti a krizového řízení letecké společnosti,“ říká Roman Vik, člen představenstva a generální ředitel Smartwings.

Letecká společnost Smartwings opakovaně úspěšně prochází auditem podle standardů IOSA (IATA Operational Safety Audit). Platná registrace IOSA je v obchodní letecké dopravě považována za důkaz spolehlivosti a vysoké úrovně bezpečnosti letecké společnosti.

Seznam zúčastněných složek:

  • Letiště Praha, a. s.

  • Smartwings a. s.

  • České Aerolinie, a. s.

  • Czech Airlines Handling, a. s.

  • Asociace samaritánů ČR

  • Policie České republiky (Inspektorát cizinecké policie)

  • Řízení letového provozu, s. p.

Foto: LP

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!