Pohyb by měl dělat radost, ne bolet

Pohyb by měl dělat radost, ne bolet
Ztuhlá záda, bolesti za krkem, podvrknutý kotník. Kdo to nezažil? Máme tendence své obtíže podceňovat, ale když se vám nedaří se rozhýbat týden, je to varovný signál a bylo by na místě vyhledat odbornou pomoc.

Pohyb je nám vlastní a když nedělá obtíže ani si neuvědomíme, jak ho potřebujeme.  V situaci, kdy nás bolest limituje, je třeba problém řešit. Ortoped poradí nejen při akutním poranění některého z kloubů, ale i při vadném držení těla, bolestech kloubů a dalších potížích s pohybovým aparátem.

Prevence je základ

Už od dětství bychom měli dbát na dostatečný pohyb a zdravý kosterní aparát. Odchylky obvykle zjistí už pediatr a pošle dítě na konzultaci ke specialistovi. Na vině bývá většinou špatné držení těla. V dospělosti se svým kostem většinou nevěnujeme, až bolesti nás donutí je řešit. Přitom stačí málo: pravidelné cvičení a doplňovat vápník a vitaminy A, D a C.

Když pohyb bolí

Cítíte bolest při každém pohybu, nemůžete ohnout koleno? Návštěvu ortopeda vám předepíše praktický lékař, případně můžete vyhledat soukromou ordinaci bez doporučení. To platí i pro Ortopedii v Ústí nad Labem. Řeší tady vše: degenerativní změny kloubů, bolestivé šlachy, stejně jako poranění či rozvíjející se osteoporózu u starších ročníků. Ortoped může nejen předepsat léky, ale navrhne i rehabilitaci, cvičení, v závažnějších případech operaci. 

Co čekat v ordinaci

Kromě samotného místa bolesti bude lékař při prvním setkání zjišťovat anamnézu: vaši pohybovou aktivitu a charakter zaměstnání. Při samotném vyšetření zhodnotí držení těla a pohyblivost. Požádá vás, abyste udělali několik předklonů, záklonů a dřepů. Měří délku končetin a schopnost páteře rozvinout se při ohnutí. V poloze na lůžku vám změří tzv. pasivní hybnost, tedy rozsah pohybu v jednotlivých kloubech. Poté navrhne řešení konkrétního problému, obvykle doporučuje i pohybovou aktivitu nebo rehabilitační cvičení.

Co naznačí výsledky

Poranění kostí nebo kloubů při úrazu se může projevit jejich nepřirozeným postavením, otokem a změnou pohyblivosti. Při vadném držení těla vidí lékař výchylky od správné osy. Poškození kloubů omezuje rozsah pohybu nebo jej dokonce úplně vyloučí. Při artróze kyčelního kloubu nedokážete udělat dřep nebo se posadit do tureckého sedu. Každý problém má řešení: léky, rehabilitaci, operaci, pobyt v lázních. Vždy by terapie měla směřovat ke zlepšení stavu pohybového aparátu tak, aby pohyb zase byl radostí, ne bolestí.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!