Pohybem proti rakovině: projekt ONKOfit pomáhá onkologickým pacientům

Pohybem proti rakovině: projekt ONKOfit pomáhá onkologickým pacientům
Cvičení pozitivně přispívá k léčbě rakoviny. I proto představili odborníci z Masarykova onkologického ústavu a Masarykovy univerzity nový portál ONKOfit.cz, který radí pacientům, jak se správně hýbat podle konkrétní diagnózy. Díky pravidelné aktivitě zvládají nemocní lépe nežádoucí účinky protinádorové léčby, lépe se také hojí a cítí.

Postoj pacientů k fyzické aktivitě je často opatrný. Obávají se, že by si mohli pohybem spíše uškodit a tzv. "se šetří". Přitom cvičení a onkologická diagnóza se nevylučují, právě naopak. "Pravidelný pohyb výrazně zlepšuje celkový fyzický stav, má pozitivní dopad na psychiku a prognózu onkologických pacientů. Některé výzkumy udávají snížení rizika návratu onemocnění a prodloužení celkového přežití až o 27 %. Kromě toho, přiměřený pohyb snižuje i výskyt možných komplikací v průběhu léčby. Mohu shrnout, že i malá pravidelná fyzická aktivita je vždy lepší než žádná," vysvětluje prof. MUDr. Marek Svoboda, Ph.D., ředitel Masarykova onkologického ústavu.

Web ONKOfit.cz ukazuje uživatelům konkrétní video-lekce s cvičebními programy a shrnuje praktické rady, jak zvládat některé pohyby při daném onemocnění. "Je nutné si uvědomit, že ne každá pohybová činnost představuje pro pacienta přínos, pro každý typ onemocnění platí trochu jiná pravidla," říká MUDr. Kateřina Kapounková, PhD., vedoucí katedry podpory zdraví na Fakultě sportovních studií MUNI. Rozpoznat, zda zrovna daná aktivita je přínosná a plní správně svůj účel, může být pro laika složité. Právě z toho důvodu na přípravě webu ONKOfit.cz pracují lékaři a další experti z praxe, kteří zohledňují různou úroveň zdatnosti pacienta a fáze jeho léčby. Ten si pak jednoduše může vybrat už jen konkrétní lekci a spustit ji z obývacího či jiného pokoje.

Kromě videí ONKOFit představuje také rozhovory s lékaři a příběhy pacientů. "Ke cvičení jsem se dostala po skončení chemoterapie díky své ošetřující lékařce. A dává mi to hodně fyzicky i psychicky, člověk se má na co těšit. Mohu potvrdit, že mám navíc skvělou kondici. Že v 70 letech uběhnu bez problémů 2 kilometry, to bych nikdy nevěřila," říká paní Eva Hasarová, hemato-onkologická pacientka.

Ke cvičení nabádá mimo jiné herec Jiří Dvořák, který má sám zkušenost s rakovinou v rodině, a stal se ambasadorem projektu. Do budoucna bude web rozšířen i o oblast životosprávy a psychologického poradenství. Zařadit pravidelný pohyb do každodenního života může každý. Stejně tak má příležitost vyzkoušet si cvičení primárně určené pro onkologické pacienty celá rodina.

ONKOfit.cz
Více o projektu se dozvíte na stránkách www.ONKOfit.cz.

Zdroj textu a fotografie: ČTK Protext - tisková zpráva

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!