Poliklinika Agel Plzeň se bude ještě víc věnovat prevenci

Poliklinika Agel Plzeň se bude ještě víc věnovat prevenci
Od října loňského roku má Poliklinika AGEL Plzeň novou provozní ředitelku MUDr. Danielu Vítkovou. V předchozích letech pracovala jako lékařka ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Také na manažerské pozici ve farmaceutické firmě a věnovala se marketingu a odbornému poradenství ve zdravotnictví. Nejen o tom, jaké jsou budoucí plány rozvoje polikliniky v Plzni, se MUDr. Vítková rozpovídala v rozhovoru.

Paní ředitelko, jaké bylo uplynulé období ve funkci?

Na polikliniku jsem nastoupila v době, kdy bylo celé naše zdravotnictví poznamenáno probíhající epidemií covid-19. Zdravotnický personál polikliniky bojoval s vysokou nemocností nejen u pacientů, ale i často ve vlastních řadách či v rodině. Situaci ztěžovala i nutnost dodržování zpřísněných hygienických pravidel tak, aby nedocházelo k přenosu infekce. Mojí výhodou bylo, že jsem si přinesla konkrétní zkušenosti z covidového oddělení interní kliniky, kde jsem předtím pracovala. Krátce po nástupu jsem tedy musela se spolupracovníky řešit bezpečné, a pokud možno plnohodnotné, fungování ambulancí, otázku antigenního i PCR testování a očkování.

Musím říct, že jsme nelehké období se ctí zvládli, ale nikdy by se to nepodařilo bez vysokého pracovního nasazení našich praktických lékařů, odborných ambulantních lékařů, sestřiček, laborantů, pracovníků lékárny, recepčních a vůbec celého pracovního týmu polikliniky. V loňském roce jsme od listopadu zprovoznili očkovací centrum a jen pro zajímavost zmíním, že v průběhu čtyř měsíců jsme aplikovali zhruba 4 300 očkovacích dávek. Očkování probíhalo až po běžné pracovní době, aby nenarušilo chod ambulancí. Souběžně po celou dobu pod taktovkou našich laboratoří fungovalo i odběrové místo pro testování na covid-19. Tyto služby jsme poskytovali nejen pacientům naší polikliniky, ale i široké veřejnosti.

Co chcete ve fungování polikliniky změnit, co naopak zachovat?

Poliklinika AGEL poskytuje zdravotnické služby na nejvyšší úrovni pacientům z Plzně a širokého okolí již více než 20 let. V paměti lidí je i doba, kdy se poliklinika jmenovala Železniční a často se mylně domnívají, že zdravotní péči poskytujeme jen drážním institucím. Ne, není tomu tak. V současnosti zaměstnanci polikliniky poskytují medicínské i pracovně lékařské služby všem obyvatelům Plzeňského kraje.  Vzhledem k širokému spektru odborností máme opravdu co nabídnout. Komplexní péči zajišťuje tým praktických lékařů ve spolupráci s ambulantními specialisty, radiologickým pracovištěm, fyzioterapií a laboratořemi. Léky je možné vyzvednout v naší lékárně, která je situovaná v přízemí - bezbariérový přístup pro pohybově limitované občany je pro nás samozřejmostí. Komplexní přístup k pacientovi a fungující mezioborová spolupráce je pro mne prioritou, kterou bych chtěla zachovat a dále rozvíjet.

Příkladem fungující komplexní péče bych uvedla mezioborovou spolupráci v oblasti péče o pacienty s onemocněním pohybového aparátu. K našim specialistům se tito pacienti dostanou buď na doporučení praktického lékaře, nebo na základě vlastní iniciativy, kdy se do odborných ambulancí sami objednají. K dispozici je specializované vyšetření ortopedem, chirurgem a neurologem, k dispozici je nově na poliklinice revmatolog, samozřejmostí je možnost rentgenologického, ultrazvukového a laboratorního vyšetření, které jsou základním stavebním kamenem pro stanovení správné diagnózy. V indikovaných případech je pak pacient vyšetřen naší rehabilitační lékařkou a předán do péče fyzioterapeutů.

Stinnou stránkou je, podobně jako v jiných zdravotnických zařízeních, že řešíme nedostatek lékařů u některých specializací a také personální situace u sester není příliš optimistická. Řada lidí v době covidu odešla ze zdravotnictví úplně nebo do menších soukromých ambulancí. Proto jsou u nás zájemci o zaměstnání vždy vítáni. Aktuální volné pozice naleznete na našich webových stránkách.

Plánujete zavádět nové služby nebo posilovat ambulantní péči v rámci polikliniky?

Uběhl rok, podzim je v plném proudu a my se zamýšlíme, co bychom v našich službách chtěli zlepšit. Zcela jistě bude třeba se více zaměřit na preventivní péči a to nejen na pravidelné preventivní prohlídky praktickým lékařem, ale i v ambulancích našich specialistů. Určitě bych ráda zmínila prevenci karcinomu tlustého střeva, prostaty a plic, preventivní gynekologické prohlídky, prevence melanomu a mnohé další. Znovu jsme otevřeli naše očkovací centrum a zahájili očkování proti covid-19, aktuálně je otevřeno každý pátek odpoledne. Registrovat se mohou všichni zájemci o očkování posilující třetí a čtvrtou dávkou vakcíny proti covid-19. Disponujeme novou verzí vakcíny Comirnaty Original/Omicron proti covidové variantě omikron BA.4 a BA.5.  Zájem veřejnosti o očkování dokumentuje i skutečnost, že jsme od konce prázdnin aplikovali více jak 450 posilujících dávek vakcíny.  V případě pokračujícího zvýšeného zájmu o očkování jsme připraveni kapacitu očkovacího centra rozšiřovat a přidávat nové termíny.

Jaké jsou v plánu investice do rozvoje polikliniky letos a v příštím roce?

Prioritou je pro nás obměna přístrojového vybavení tak, abychom i nadále udrželi vysoký standard  poskytované péče. Do konce roku bychom měli mít na našem rehabilitačním oddělení k dispozici speciální zařízení pro kombinovanou elektro a ultrazvukovou terapii, v příštím roce plánujeme nákup nového ultrazvuku pro rentgenologické pracoviště, průběžně obnovujeme i vybavení ambulancí, aktuálně například dosluhující přístroje pro monitorování krevního tlaku na interně. Rovněž teď probíhá úprava prostor pro naši privátní zdravotní péči AGEL+, jenž je určená pro všechny klienty, kteří mají zájem o své zdraví a chtějí do něj investovat. Hlavní výhodou je, že každý klient je objednán na přesný termín a návštěva je vždy naplánována tak, aby na sebe jednotlivá vyšetření navazovala.

Jak by měla v budoucnu Poliklinika AGEL Plzeň vypadat?

Mojí prioritou jsou naši pacienti a uspokojování jejich potřeb, soustavné zlepšování a rozšiřování poskytovaných služeb a budování dobrého jména polikliniky. To vše je možné jen na základě fungující kvalitní primární péče a mezioborové spolupráce týmu kvalifikovaných zdravotníků. Kladu důraz na celoživotní vzdělávání a kvalifikační přípravu mladých lékařů s ohledem na průběžnou generační obměnu. Moje vysněná poliklinika má ochotné, příjemné a starostlivé zaměstnance se zodpovědným přístupem k práci, využívá moderní přístroje a metody má ucelený objednávkový a informační systém. Poskytuje komplexní a kvalitní služby bez čekání. A lidé se k nám rádi vrací.

 Jste zkušená lékařka a manažerka. Můžete na sebe prozradit něco více – záliby, rodina?

Ráda trávím víkendy na naší chalupě v horách a nejraději s rodinou. Odreaguji se fyzickou prací, jdu do lesa, na kolo, na lyže, posedím s dětmi a se sousedy, přečtu kus knížky, dám si sklenku vína. Těší mne takové ty obyčejné věci, na které ve shonu všedních dní často nezbývá čas.

Štítky: poliklinika agel

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!