Poliklinika Agel v Plzni nabízí šetrné a přesnější PCR-RT testy ze slin

Poliklinika Agel v Plzni nabízí šetrné a přesnější PCR-RT testy ze slin
Zdravotníci ve všech odběrových místech Poliklinik AGEL začali odebírat vzorky určené pro PCR-RT vyšetření k ověření přítomnosti onemocnění covid-19 již standardně ze slin.

Klienti tak podstoupí neinvazivní způsob vyšetření, u kterého rozsáhlá studie prokázala vyšší citlivost než u klasického nepříjemného výtěru z nosohltanu.

„Naše odběrová místa na Poliklinikách AGEL v Plzni a Praze v Italské ulici budou již standardně nabízet všem klientům možnost podstoupit PCR-RT testy ze slin,” potvrzuje ředitelka laboratorního komplementu Ing. Bc. Martina Štolová s tím, že tato novější metoda odběru vzorku ze slin je pro klienty výrazně příjemnější variantou než odběr z nosohltanu.

Postup pro odběr je velmi jednoduchý. Klient by měl několikrát zakašlat do respirátoru a poté vyplivne do malé zkumavky za pomocí trychtýře své sliny. Důležité je, aby klient dodržel, že minimálně 10 minut před odběrem nesmí kouřit, jíst, pít nebo žvýkat žvýkačku. „Proškolený zdravotnický personál klienty instruuje a je vždy klientům při odběru nápomocen,”  ubezpečuje ředitelka Štolová.

Pro využívání této metody testování byly laboratoře vybaveny novými přístroji, které jsou již v plném provozu. „Tato metoda PCR-RT testů ze slin byla také otestována v rozsáhlé studii, která prokázala vyšší citlivost než u klasického nepříjemného výtěru z nosohltanu. Proto jsme velmi rádi, že jsme ji uvedli do provozu na všech našich odběrových místech a laboratořích,“ konstatuje Ing. Bc. Martin Štolová. „Kromě samotných Poliklinik AGEL je PCR-RT test ze slin nově dostupný také v Nemocnici AGEL Říčany, se kterou jsme při zavádění úzce spolupracovali,“ doplňuje na závěr.

K PCR-RT testu ze slin se mohou objednat všichni indikovaní i neindikovaní pacienti. Od 1. června mají všechny osoby, které jsou součástí systému veřejného zdravotního pojištění v ČR, nárok na PCR-RT test 2x za kalendářní měsíc a antigenní test 1x za 7 dní včetně odběru. Objednání je pak možné na webových stránkách Laboratoře AGELLAB pro všechny typy PCR-RT testů nebo přes systém Reservatic v případě Polikliniky AGEL Plzeň. Jednotlivé odkazy pro online rezervace PCR-RT testů jsou k dispozici na webových stránkách konkrétní Polikliniky AGEL.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!