Poruba přispěje rodičům dětí do 15 let pěti sty korunami na kroužky či nákup

Poruba přispěje rodičům dětí do 15 let pěti sty korunami na kroužky či nákup
Poruba startuje projekt Corrency.

Jde o moderní systém podpory občanů ohrožených extrémním nárůstem cen a systém adresné pomoci místním podnikatelům, spolkům a lokální ekonomice.

Co je to projekt Corrency? Akce, kterou městský obvod Poruba rozjíždí o prázdninách a která rodinám s dětmi do patnácti let umožní „skočit“ si do obchodů s dětským zbožím nebo přihlásit svou ratolest do kroužku za polovic. Druhou polovinu zaplatí obvod. „Právě na rodiny s dětmi drtivě dopadají důsledky zdražování, a proto jsme se rozhodli jim pomoci. Stačí, když se přihlásí do systému Corrency, kde obdrží 500 correntů, které jsou ekvivalentem 500 korun. Ty mohou použít v obchodech do projektu zapojených místních živnostníků, případně za ně mohou své děti přihlásit do nejrůznějších spolků. Polovinu zaplatí sami, na druhou mohou využít correnty. Podmínkou je, aby měli trvalý pobyt v Porubě a děti do patnácti let,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová. Poruba na akci vyčlenila 3,5 milionu korun a podpořit může až sedm tisíc svých obyvatel.

Jak na Corrency?

- registrace na poruba.corrency.cz

  • živnostníci a spolky od 22. 7. do 20. 8. 2023

  •    rodiče s dětmi do 15 let od 1. 8. 2023

- 500 correntů lze uplatnit u partnerských obchodů a organizací

  •    od 20. 8. 2023 – correnty mohou zaplatit polovinu ceny

  •    k platbě stačí občanský průkaz nebo SMS kód

Nedílnou součástí projektu Corrency je také podpora místních obchodníků a spolků. Živnostníci a spolky, kteří se do programu přihlásí, musí splňovat evropskou definici malého nebo středního podniku a mít sídlo, provozovnu, pobočku nebo třeba pracoviště na území Poruby. A jelikož je akce zaměřena na děti, musí tomu odpovídat i podnikatelská činnost.

„Jedná se o organizátory volnočasových aktivit a kroužků, prodejce hraček, sportovních potřeb, knih a učebnic, papírenského zboží, dětské obuvi a oblečení a dalších dětských potřeb, třeba brýlí. Pomoc jsme směřovali právě na začátek školního roku, kdy jsou výdaje rodin nejvyšší. Tímto jim chceme podat pomocnou ruku, protože někteří z nich se ještě nevzpamatovali z covidu, popřípadě jsou ohrožení e-shopy, kde stále nakupuje více lidí a zejména kamenné prodejny tímto trendem trpí,“ řekla Lucie Baránková Vilamová.

Aby bylo Corrency úspěšné, potřebuje podrobný „jízdní řád“. Ten umožní obchodníkům a spolkům registrovat se do systému od 22. července do 20. srpna. Porubané se mohou hlásit od 1. srpna. Uplatňovat své correnty lidé budou moci od 20. srpna do konce října. K platbě bude potřeba jen občanský průkaz nebo kód z SMS v mobilním telefonu. Corrency je český systém na efektivní přerozdělování dotací a podpor. „Díky němu je možné vzít veřejnou podporu a přímo skrze občany ji přinášet k podnikatelům a organizacím. Vše je přehledné a snadné,“ vysvětlil Petr Stuchlík ze společnosti Corrency.

informace pro rodiny s dětmi do 15 let zde

informace pro obchodníky a spolky zde

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!