Pozvánka na 22. ročník festivalu Chebské varhanní léto

Pozvánka na 22. ročník festivalu Chebské varhanní léto
Každý z nás je během cesty životem občas pasován do role učitele i žáka. Našimi prvními učiteli jsou často nevědomky naši rodiče, prarodiče. Od nich získáváme průpravu pro základní orientaci v životě. Po pár letech se staneme žáky učitelů-profesionálů. A zatímco výběr rodičů ovlivnit nemůžeme, výběr učitelů do jisté míry ano.

Mnohé životopisy „slavných“ vypovídají o tom, jak významnou úlohu sehrál dobrý učitel na jejich cestě k úspěchu. O špatných učitelích se historie většinou nešíří. Ale zkušenost říká, že díky špatným učitelům je možné rozpoznat ty dobré.

Většina minulých ročníků Chebského varhanního léta byla nesena nějakým pojícím tématem. A ani letošní volba účinkujících není náhodná. Jan Hora reprezentuje nejstarší generaci českých varhaníků. Tento uznávaný a vyhledávaný pedagog varhanní hry na Pražské konzervatoři i HAMU „vyučil“ během své praxe mnoho skvělých následníků. Pavel Černý, jeden z jeho nejtalentovanějších žáků a dnes pedagog varhanní hry na HAMU a JAMU, si pro svůj koncert zvolil za spoluhráče houslistu Josefa Žáka. A struny houslí (Vítězslava Ochmana) se rozezní ještě jednou, za doprovodu varhaníka Aleše Noska, žáka Pavla Černého. Koncert Ondřeje Valenty, jednoho z posledních žáků Jana Hory a dnes vyšehradského varhaníka, a jeho hostů (zpěvačky Ludmily Vernerové a flétnistky Evy Prchalové) bude vzpomínkou na slavná období české historie.

Celkem je ve 22. sezóně připraveno 6 koncertů (červenec - srpen) a jeden koncert bonusový (září). První z koncertů se 11. července uskuteční ve dvou různých časech v Koncertní síni Klára. Od 17 hodin bude program přizpůsoben méně „ostříleným“, ale o to zvídavějším posluchačům. Zahrají „domácí“ Martina Kolářová, pedagog varhan a dramaturg cyklu, a varhaník a varhanář Václav Vála. Další čtyři koncerty se budou konat v chrámu sv. Mikuláše a Alžběty se začátky tradičně v 19 hodin.

Při bonusovém koncertu, který se bude konat v neděli 23. září od 19 hodin, pak vystoupí Chorus Carolinus Kladno s Missa sancti Wenceslai martyris od Františka Václava Habermanna, který byl v letech 1773 až 1783 ředitelem kůru v kostele sv. Mikuláše v Chebu.

Program:
11. července              Slavní žáci slavných učitelů 1
Klára, od 17:00          Martina Kolářová - varhany, Václav Vála - varhany
Program: D. Buxtehude, J. S. Bach, J. Seger, J. Kř. Kuchař aj.
Program přizpůsoben méně „ostříleným“, ale zato zvídavým posluchačům.

11. července              Slavní žáci slavných učitelů 2
Klára, od 19:00          Martina Kolářová - varhany, Václav Vála - varhany
Program: D. Buxtehude, J. S. Bach, J. Seger, J. Kř. Kuchař aj.

18. července              Koncert pro housle a varhany
sv. Mikuláš                Aleš Nosek - varhany, Vítězslav Ochman - housle
Program: Ch. M. Widor, S. Karg-Elert, A. Honegger, M. Reger, M. Dupré aj.

25. července              Varhanní recitál Jana Hory
sv. Mikuláš                Program: R. Schumann, F. Mendelssohn-Bartholdy, J. B. Foerster, B. Martinů

1. srpna                      Koncert pro flétnu, zpěv a varhany
sv. Mikuláš                Ludmila Vernerová - soprán, Eva Prchalová - flétna, Ondřej Valenta - varhany
Program: J. S. Bach, G. F. Händel, J. Klička, J. Ropek aj.

8. srpna                      Bach, Dvořák a Franck symfonicky
sv. Mikuláš                Pavel Černý - varhany, Josef Žák - housle
Program: J. S. Bach, A. Dvořák, C. Franck

23. září                       Bonus: Missa sancti Wenceslai martyris
sv. Mikuláš                Chorus Carolinus Kladno
Program: František Václav Habermann: Missa sancti Wenceslai martyris, František Václav Habermann byl v letech 1773 – 1783 ředitelem kůru v kostele sv. Mikuláše v Chebu.

Začátky koncertů v 19 hodin (11.7. navíc i od 17 hodin), vstupné 50 Kč - prodej vstupenek na místě před koncertem, pořadatelé: město Cheb a Římskokatolická farnost Cheb.


Zdroj: město Cheb

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!