Praha 2 nebude zvyšovat nájemné v obecních bytech

Praha 2 nebude zvyšovat nájemné v obecních bytech
Rozhodli o tom radní městské části Praha 2 na svém pondělním jednání. Navázali tak na své únorové rozhodnutí, ve kterém podpořili podnikatele a živnostníky.
„Uvědomujeme si, že rostoucí ceny energií, zdražování a inflace mají ekonomický dopad na mnohé občany a nájemníky. Proto jsme se rozhodli nájemníkům v obecních bytech nenavyšovat nájemné. V našich nájemních bytech bydlí nemalý počet seniorů a samoživitelek, kteří nárůst životních nákladů nesou opravdu těžce a naši pomoc potřebují. Stejně tak jsme přistoupili k nenavyšování nájemného podnikatelům a živnostníkům, protože chápeme že mají za sebou nelehké období a dopady zdražování se jich v dnešní době dotýká také. Jsme si vědomi toho, že nezvyšování nájemného způsobí výpadek v rozpočtu, ale i tak mohu ubezpečit občany Prahy 2, že hodláme hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a nezadlužovat se,“ říká starostka Alexandra Udženija, která má ve své gesci kromě podpory podnikání i sociální oblast. 
„Situace ohledně vývoje inflace není vůbec růžová. Domácnosti jsou zasaženy prudkým nárůstem cen i výdajů za energie. A právě kvůli energetické krizi jsme se rozhodli, že nebudeme nájemníky našich obecních bytů ještě více zatěžovat uplatňováním sjednané inflační doložky. Těm nájemníkům, kteří se ocitli ve finanční tísni např. samoživitelkám nebo seniorům jsme připraveni pomoci, v individuálních případech i prostřednictvím nadačního fondu městské části Dvojka srdcem,“ doplňuje radní pro oblast bytové problematiky Renáta Kašická.

Radnice Prahy 2 tak pokračuje v podpoře a pomoci svým občanům, podnikatelům a živnostníkům z předchozích let. Nájmy v obecních bytech a nebytových prostorách totiž nezvyšovala ani během pandemie.  

„Pandemie koronaviru zasadila podnikání a obchodu těžkou ránu. Někteří podnikatelé a živnostníci byli nuceni z ekonomických důvodů svou živnost přerušit nebo ji zcela ukončit. Pomoc ze strany radnice jsme tak považovali a považujeme i nadále za samozřejmost,“ dodává místostarosta pro oblast správy majetku Michael Grundler.

Praha 2 během pandemie poskytla svým živnostníkům konkrétně například slevu z nájmů nebytových prostor městské části, umožnila žádat o odklad splátek, odpustila místní poplatky za užívání předzahrádek a dalších prodejních zařízení.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!