Praha 2 nesouhlasí s umístěním kontaktního centra pro uživatele návykových látek

Praha 2 nesouhlasí s umístěním kontaktního centra pro uživatele návykových látek
Trvá na decentralizaci služeb mimo centrální městské části.

Rada městské části Praha 2 nesouhlasí s umístěním pilotního projektu nízkoprahového výměnného centra pro uživatele návykových látek v prostorách objektu ve vestibulu metra Karlovo náměstí. Nesouhlasné stanovisko zaujali po seznámení s doporučením protidrogové komise Rady hlavního města Prahy pod vedením radní Mileny Johnové.

„Se zřízením kontaktního a výměnného centra pro uživatele nealkoholových návykových látek ve vestibulu metra rozhodně nesouhlasíme. Nikdo s námi tento záměr neprojednal! Vedení hlavního města plánuje umístit kontaktní centrum ve výstupu metra Palackého náměstí ve směru Zítkovy sady. Obyvatelé Podskalí byli často vystaveni nadměrnému hluku z náplavky a dalším jevům jako užívání alkoholu a návykových látek či rušení nočního klidu. Zřízením centra by zcela jistě došlo k dalšímu zatížení této lokality, a to si naši občané nezaslouží,“ vysvětluje postoj městské části Praha 2 její radní Michal Zuna, který má ve své gesci bezpečnost.

Postup Komise Rady hlavního města Prahy pro protidrogovou politiku je podle radních Prahy 2 v zásadním rozporu s postoji a koncepcí městské části. Praha 2 dlouhodobě podporuje prevenci i terénní péči o uživatele návykových látek. Vymezuje se však proti zřízení kontaktního či výměnného centra pro uživatele nealkoholových návykových látek na svém území. Prosazuje decentralizaci tohoto typu služeb mimo centrální městské části, které jsou sítí služeb i pohybem jejich klientů přetíženy.

Požadavek na zlepšení komunikace hlavního města Prahy v oblasti protidrogové politiky a rozšíření služeb pro drogově závislé a lidi bez domova i mimo centrální městské části byl ostatně součástí společné deklarace, kterou podepsali představitelé centrálních městských částí Praha 1, 2 a 5 již v září loňského roku:

https://www.praha2.cz/praha-2-vyzyva-ostatni-mestske-casti-aby-se-pripojily-k-deklaraci-kterou-spolecne-s-prahou-1-a-5-podepsala/d-41674

Foto: Michal Zuna při podpisu Deklarace městských částí Praha 1, Praha 2 a Praha 5 (17. září 2021)

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!