Praha 2 pokračuje v opatřeních ke snížení energetické náročnosti budov

Praha 2 pokračuje v opatřeních ke snížení energetické náročnosti budov
Městská část Praha 2 pokračuje v realizaci celého systému opatření v rámci managementu hospodaření s energiemi.

Ještě před zahájením topné sezóny radnice zajistí chemické čištění topných systémů v objektech spravovaných městskou částí, čímž sníží energetickou náročnost budov a ušetří na celkových nákladech.

„Technologii jsme pilotně vyzkoušeli loni u sedmi základních a mateřských škol. Tato metoda, která efektivně odstraňuje usazeniny z radiátorů a rozvodů topné soustavy, což zvýší tepelný výkon, ale současně sníží spotřebu tepla, přináší zajímavé finanční úspory nákladů na vytápění. Podle předběžných odhadů jsme dosáhli až šestnácti procent. Z mého pohledu se tak jedná rozhodně o dobrou investici, která se nám do tří až čtyř let vrátí,“ hodnotí zkušenost radnice její místostarosta pro oblast financí Jan Korseska.

V letošním roce městská část touto technologií nechá vyčistit radiátory a potrubí dalších tří základní škol, zařízení Centra sociálních služeb a také budovu úřadu. Počítá přitom s náklady ve výši cca 2.358.000 Kč.

„Ochraně životního prostředí a snižování spotřeby energií věnujeme velkou pozornost. Našim občanům chceme jít vzorem, proto začínáme u sebe. Zavádíme nové technologie v hospodaření s energiemi a hledáme ta nejoptimálnější řešení. Již v roce 2018 jsme zřídili pozici energetika a později rozhodli o implementaci normy ČSN EN ISO 50001, která pomáhá management hospodaření s energiemi nastavit. Také jsme schválili Energetickou koncepci MČ Praha 2, jejímž hlavním cílem je snížení spotřeb energií, v budovách provozovaných městskou částí Praha 2 a jejími příspěvkovými organizacemi, a dále snížení dopadů výroby energií na životní prostředí,“ dodává Jan Korseska a vysvětluje tak dlouhodobou strategii radnice. 

V roce 2020 radnice Prahy 2 nastavila celý energetický management a zavedla automatizované dálkové odečty energií v budovách městské části. Postupně také začala vyměňovat tepelné zdroje v kotelnách, tak aby byla výroba tepla efektivnější a šetřily se náklady na spotřebu plynu. V letošním roce pak provedla optimalizaci odběrných míst elektrické energie, která v budoucnu radnici ušetří na nákladech za elektřinu odhadem 200 tisíc korun ročně.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!