Praha 2 pokračuje v podpoře a pomoci Ukrajině

Praha 2 pokračuje v podpoře a pomoci Ukrajině
Rada městské části Praha 2 souhlasila s vyčleněním první desítky obecních bytů.

Ty hodlá radnice dovybavit a nabídnout k pronájmu ukrajinským rodinám prchajícím před válečným konfliktem za snížené nájemné. Městská část tak vychází vstříc zájemcům o dlouhodobé ubytování, kterých v těchto dnech přibývá. Rozšířila tak dosavadní nabídku krátkodobého ubytování o další formu pomoci.

V rámci okamžité humanitární pomoci radnice v minulých dnech na vlastní náklady zrekonstruovala a vybavila ubytovny o celkové kapacitě 60 lůžek a zprostředkovala další ubytování v místních hotelech a penzionech s kapacitou cca 460 míst. Městská část pomáhá i se začleňováním ukrajinských dětí do vzdělávacího systému. Do mateřských škol nově nastoupilo 15 dětí, do škol základních 42. Tam, kde to kapacita školy a personální zajištění dovolí, vznikají dětské adaptační skupiny.

„Od prvního dne vyjadřujeme ukrajinskému lidu plnou solidaritu a nabízíme uprchlíkům všestrannou pomoc. Hledáme všechny možné cesty, jak lidem, kterým válka na Ukrajině vzala všechny životní jistoty, alespoň trochu ulehčit. Poskytujeme ubytování, zajišťujeme sociální péči a zprostředkováváme i péči zdravotní a psychologickou. Snažíme se vyčlenit i místa ve školkách a školách, byť jsou naše kapacity velmi omezené. V těchto dnech jsme také otevřeli první adaptační dětskou skupinu při ZŠ Botičská a další budou následovat,“ konkretizuje pomoc starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Městská část Praha 2 také podpořila občanskou iniciativu v podobě materiální sbírky. Pro tento účel vyčlenila prostory v Balbínově ulici, které běžně slouží jako útočiště klubu Dvojka pro seniory. Maminky tady naleznou vše potřebné: kojenecké plenky, dětskou výživu, kosmetiku, oblečení ale i kočárky nebo hračky pro děti.

Ukrajinské uprchlíky radnice podporuje i finančně. Pořádá finanční sbírku prostřednictvím nadačního fondu Dvojka srdcem, pro tento účel zřídila speciální účet č. 5298268319/0800, VS: 24022022. Díky štědrosti dárců se touto cestou během krátké doby podařilo shromáždit 120 tisíc korun.

Zastupitelé Prahy 2 při pondělním zasedání dosavadní úsilí radnice ocenili a jednomyslně odsouhlasili poskytnutí finančního daru ve výši 1 milionu korun na podporu Ukrajiny, a to prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni – SOS UKRAJINA.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!