Praha 22 dočasně přejmenovala ulici Přátelství na Česko-ukrajinského přátelství

Praha 22 dočasně přejmenovala ulici Přátelství na Česko-ukrajinského přátelství
Život není černobílý. To je sice většinou pravda, ale v životě jsou situace, kdy černobílý je. Musí.

Důvody:

1)Je to sounáležitosti s Ukrajinci, co utíkají před válkou.

2)Je to měsíc co válka začala.

3)Název naší hlavní ulice v Uhříněvsi odkazuje na přátelství mezi Československem a Sovětským svazem. Je symbolické, že právě nyní mu dáme jiný význam.

Proč jsme dočasně přejmenovali ulici Přátelství?

1) Je to projev sounáležitosti s Ukrajinci, co utíkají před válkou.

2) Je to přesně měsíc co válka začala. I naše přejmenování ulice Přátelství bude trvat stejně dlouho. A doufáme, že až budeme název vracet do původní podoby, bude válka minulostí.

3) Název naší hlavní ulice v Uhříněvsi odkazuje na přátelství mezi Československem a Sovětským svazem. Je symbolické, že právě nyní mu dáme jiný význam.

Starosta Tomáš Kaněra (ANO), radní Štěpán Zmátlo (KDU-ČSL), Miroslav Roth (ANO) a Radovan Koutský (Svobodní).

Pohled radních Prahy 22 na celou dnešní situaci: Život není černobílý. To je sice většinou pravda, ale v životě jsou situace, kdy černobílý je. Musí. Na rozlišování dobra a zla je totiž postavena naše civilizace. A bombardování měst a zabíjení nevinných civilistů ZLO je. A tohle zlo ještě vynikne, když je pácháno s argumentací preventivní války. Takové vidění světa nás vrací do pravěku. Pokud nevyhladím sousední kmen a nezotročím jejich děti, vyhladí oni mě. Když padají salvy z raketometů na domy, školy a nemocnice, není možné lavírovat, hledat důvody pro vysvětlení a ospravedlnění „hluboké ruské duše“. Je potřeba se vyjádřit, pojmenovat. A to jde dobře pomocí symbolů, kterým každý rozumí. Název naší ulice takový symbol je. Naši předkové jí pojmenovali jako symbol vděčnosti za osvobození Sověty Československa před Nacisty. Na těch 140 tis. mrtvých a 400 tis. zraněných vojáků jen na našem území nelze zapomenout. Za každým ztraceným životem je příběh. Každý měl matku, otce nebo ženu a děti. Jenže jen ze vzpomínek a z úcty k předešlému se žít nedá. Jsme tady a teď. A tady a teď umírají něčí synové a tátové, někoho ženy a děti. Přejmenování naší hlavní ulice je symbol, který ukazuje na to DOBRÉ v nás. Na obrovskou vlnu solidarity posledního měsíce našich místních lidí. A je to taky připomenutí, že je třeba vytrvat. Přijmout někoho k sobě domů jen s igelitkou, znamená závazek.

HISTORIE NÁZVU ULICE PŘÁTELSTVÍ:

Ulice Přátelství po dlouhá léta nesla název Pražská nebo Pražská třída. Za první republiky část přejmenována na Švehlovu – podle českého agrárního politika Antonína Švehly (1873 – 1933) část na Tyršovu – podle zakladatele Sokola Dr. Miroslava Tyrše (1832 – 1884). Krátce před 2. světovou válkou přejmenována zpět na Pražskou. Po válce nesla název Stalinova a po odhalení Stalinova kultu v 50. letech 20. Století přejmenována opět na Pražskou. V roce 1978 v důsledku připojení Uhříněvsi ku Praze (1.7.1974) a duplicitnímu názvu přejmenována na Přátelství –myšleno na československo-sovětské přátelství

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!