Praha 7 se pouští do proměny dalšího podchodu

Praha 7 se pouští do proměny dalšího podchodu
Další zanedbaná a temná zákoutí pod Hlávkovým mostem dostanou nový život.

MČ Praha 7 ve spolupráci s hl. m. Prahou a dalšími partnery v minulém roce zrealizovala úspěšnou proměnu nevyužívaných zpustlých podchodů u stanice MHD Vltavská v unikátní prostor pro sportovní a volnočasové aktivity. Nyní se velké změny chystají v další části labyrintu nevzhledných podchodů přímo u Vltavy.

„Když jsme se rozhodli zkusit proměnit nevyužívané chátrající podchody na Vltavské v otevřený sportovní a komunitní prostor, byl to vlastně experiment a velký krok do neznáma, který mohl dopadnout jakkoli. Výsledek předčil naše očekávání. Podchody žijí a aktuálně se chystají na svou první letní sezónu, kdy to v nich ožije ještě o něco víc. Otevírá se zde pojízdné občerstvení, kde bude zároveň půjčovna sportovního vybavení, a přes léto se chystá zajímavý program. Návštěvníci se mohou těšit na malé hudební produkce, sportovní workshopy pro děti a mládež, filmové projekce a další doprovodné aktivity,“ uvedla místostarostka Prahy 7 Hana Třeštíková.
„Pokračování projektu dává druhý život a funkci dalšímu místu, které úplně zbytečně leželo ladem bez povšimnutí. Nyní bude sloužit Pražanům pro sport, kulturu a trávení volného času. Zároveň proměnu jistě ocení i pěší, kteří už nebudou muset chodit temným zanedbaným podchodem. Stanice metra Vltavská a její okolí se během posledních let výrazně mění k lepšímu. Najdeme zde umělecké instalace jako mozaiky, plastiky a sklářská díla. Opravenou fontánu Faun a Vltava sochařů Miroslava a Olgy Hudečkových či očištěnou vitráž sklářů Václava Zajíce a Jana Fišery nedávno doplnila i originální malba zobrazující stavby v Praze 7 velká téměř 200 čtverečních metrů,“ řekl náměstek primátora hl. m. Prahy Adam Scheinherr.

Upravené podchody na Vltavské se kromě zájmu široké veřejnosti dočkaly také uznání mezi architekty. Projekt byl nominován mezi 29 nejlepších loňských staveb v rámci České ceny za architekturu.

MČ Praha 7 však nezahálí a ve spolupráci s hl. m. Prahou, TSK hl. m. Prahy, Technologiemi hl. m. Prahy a ostatními partnery se již pouští do proměny dalšího podchodu. Ten je situován bezprostředně k levému břehu Vltavy u paty Hlávkova mostu.

Stejně jako v předchozí etapě zde dojde k důkladnému vyčištění celého prostoru, výměně povrchů, instalaci kvalitního osvětlení a následně umístění mobilních prvků typických pro sportovní street spot. Smyslem projektu je vytvořit další multifunkční prostor v centru města, který může fungovat nezávisle na ročním období, počasí či denní době. Prostor je zároveň navržen tak, že i za plného provozu umožňuje zachovat transportní funkci podchodu pro chodce a cyklisty.

Plánované úpravy opět vycházejí z návrhů Richarda Preislera a Martina Kontry, projekt připravilo U / U Studio.

„Budou zde opět překážky a terénní prvky pro skateboarding, BMX a důraz tentokrát klademe na koloběžkáře, na něž se v podobných spotech občas trochu zapomíná. V další části podchodu pak bude místo pro workout a lanový les se šplhacími lany, hrazdami a houpačkami. Chybět nebude ani prostor pro street art,“ uvedli spoluautoři konceptu Richard Preisler a Martin Kontra.

S realizací projektu se počítá do konce tohoto roku.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!