Přeštice začaly na webu zveřejňovat, kolik utrácejí a za co

Přeštice začaly na webu zveřejňovat, kolik utrácejí a za co
Konec tajnůstkaření v Přešticích. Přeštice jsou první obcí v kraji, která začala zveřejňovat všechny objednávky, smlouvy a faktury na internetu.

Od ledna tohoto roku visí na webu Městského úřadu, pod kolonkou samospráva, všechny smlouvy atd. nad 20 tisíc korun, které zástupci Přeštic uzavřou se svými dodavateli nebo partnery. Vyhlášku schválila Rada města.

„Chceme být maximálně transparentní a nemáme v úmyslu cokoliv skrývat. Ať se každý podívá, jak hospodaříme, kdo vyhrává městské zakázky a kolik za to dostane,“ říká starosta města Karel Naxera (TOP09).

Zveřejnění smluv je v souladu se zákonem č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů. Smlouvy město zveřejní celé, začerněné budou pouze osobní údaje, jako jsou rodná čísla, adresy, případně jména jiných osob než příjemců veřejných peněz.  Limit 20 tisíc Kč je stanovený kvůli tomu, aby se nemuseli zveřejňovat drobné nákupy třeba tužek nebo benzínu, které by web zahltily a znepřehlednily.

„Cílem je informovat občany, veřejnost a také novináře o rozsahu a příjemcích veřejných prostředků. Úředníci to zvládnou, takže náklady na zveřejňování smluv a faktur jsou minimální.“ říká místostarosta Marek Krivda.

Zveřejňování smluv funguje několik let například na Slovensku a platí tam zásada, že „smlouva, která není na internetu, neplatí.“ V České republice zatím zveřejňuje smlouvy pouze desítka měst např. Semily, Liberec, Rakovník. Ve sněmovně leží příslušný návrh zákona poslance J.Farského (TOP09), ale zatím není úspěšný. Proti je i Svaz měst a obcí s argumentem, že to zatíží samosprávu. 

„Nehledali jsme důvody, proč to nejde, ale přemýšleli jsme o tom, jak to udělat. Teď se nám to podařilo a to považuju za velkou službu pro občany a i pro samotnou demokracii,“ říká starosta Karel Naxera.

Přeštice také začaly zveřejňovat záznamy ze zasedání Zastupitelstva Města (ZM), v souladu s usnesením ZM ze dne 15.12.2014. Město Přeštice je jako správce osobních údajů zaregistrováno pro účely zveřejňování jednání ZM na Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pod registračním číslem 00030282. Pořizování a zveřejňování záznamů se řídí pravidly ZM. Záznamy jsou zveřejňovány na serveru You Tube, přičemž odkazy jsou k nalezení na www.prestice-mesto.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!