Přítomnost salmonel v druhé části polského drůbežího masa je potvrzena

Přítomnost salmonel v druhé části polského drůbežího masa je potvrzena
Státní veterinární správa (SVS) včera obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření vzorků polského mraženého drůbežího masa pozastaveného od minulého týdne ve skladu společnosti Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. Vyšetření prokázalo přítomnost salmonel i v této zbývající části zásilky. Celé množství bezmála čtyř tun masa bude neškodně zlikvidováno. Žádné maso z této části zásilky nebylo dále distribuováno a nemohlo se tak dostat ke spotřebitelům.

Vyšetření potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel a to ve všech osmi šaržích, z nichž byly vzorky odebrány. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou.

„Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Šarže byly vyráběny v různých termínech. Tři z nich 8. prosince 2018, zbývající v období od 3. do 14. února 2019.

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem cca 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou.

O tomto jsme vás informovali zde.

SVS nemá žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou. SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje.


Zdroj: Státní veterinární správa 


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!