Procházky, vaření boršče. Dny dobrovolnictví v kraji startují

Procházky, vaření boršče. Dny dobrovolnictví v kraji startují
V rámci Dnů dobrovolnictví 2023 se v Plzeňském kraji v termínu 26. – 29. dubna uskuteční 62 akcí, které organizuje 47 organizací ve 12 obcích.

Organizátoři vyzývají všechny lidi s dobrým srdcem, aby se k nějaké dobrovolnické aktivitě připojili. I hodina se počítá!
Za laskavou podporu organizátoři děkují hejtmanovi Plzeňského kraje Rudolfu Špotákovi a primátorovi města Plzně Romanu Zarzyckému – oba nad akcí převzali záštitu.

Dny dobrovolnictví 2023, které se uskuteční v šesti krajích České republiky, jsou oslavou dobrovolnictví, ochoty věnovat svůj čas a pozornost někomu druhému bez nároku na odměnu. Jsou také poděkováním – dobrovolníkům samotným, jejich koordinátorům a všem dalším osobám, které se na dobrovolnických činnostech podílejí a často nejsou vidět. Cílem akce je rovněž přitáhnout k dobrovolnictví další lidi, kteří jsou ochotni věnovat pár hodin svého času aktivitám, které nemohou být z nejrůznějších důvodů hrazeny.

Organizátorem Dnů dobrovolnictví v Plzeňském kraji je Regionální dobrovolnické centrum Plzeňského kraje v čele s Vlastimilou Faiferlíkovou, která k letošnímu ročníku uvedla: „Hlavním znakem letošního ročníku je rozmanitost - akcí i organizátorů. V seznamu organizovaných akcí lze nalézt téměř vše, co vás jen může napadnout: od úklidu veřejných prostor, přes renovaci židlí, procházky, vaření boršče, deskové hry, pletení dek až po přátelské setkání s rodiči postižených dětí, kteří se chtějí jen setkat s někým novým.“ Ačkoli je oficiální zahájení akce ve všech krajích avizováno na středu 26. dubna, řada akcí u nás v regionu proběhne již zítra – 25. dubna.

Máte hodinu čas? Zapojte se, přiložte ruku k dílu, přijďte se podívat…
Seznam všech aktivit, které se budou v rámci letošního ročníku Dnů dobrovolnictví konat, je k nalezení zde. U každé akce je stručný popis toho, co se bude dít a také možnost se registrovat – někde je omezena kapacita.

Organizátoři stále hledají dobrovolníky například:
    • na úterý 25. dubna, TOTEM, z.s. v Plzni v Bolevci  - Ochranářský den
Přijďte se zapojit do příprav na May day – Ochranářského dne, který každoročně pořádá ZOO Plzeň a my s TOTEMem tam budeme mít svůj stánek. Polotovary a výrobky připravené na dobrovolnické akci si budou návštěvníci akce buď moci dotvořit, nebo hotové výtvory odnést. Výtěžek z akce pak poputuje na konkrétní ochranářský projekt ZOO Plzeň.

    • na středu 26. dubna, Komunitní centrum, Sady 5. května v Plzni – Představ naší kulturu Ukrajincům a nech se pozvat na boršč
Přijďte od 15 hodin za námi do Komunitního centra prolnout kultury a lépe se poznat.
Společně uvaříme pravý ukrajinský boršč a od 16 hodin odstartujeme první česko - ukrajinský „Pub kvíz“, kde změříme síly v našich vědomostech. Děti si mohou mezitím pohrát v dětském koutku nebo vyrobit něco v dílničkách. Na naše integrační aktivity hledáme dobrovolníky všech věkových kategorií, aby nám pomohli lépe pochopit, jak to v Čechách chodí a procvičili s námi češtinu.
  

  • na čtvrtek 27. dubna, Procházka s rodiči ze spolku David a Goliáš, sraz v Plzni před parkovacím domem Rychtářka v 15.30 hodin
Spolek sdružuje rodiče těžce postižených dětí – dnes již mladých lidí, kteří jsou zcela závislí na péči svých nejbližších. Tato péče je rok od roku náročnější, i přesto nechtějí rodiče a pečující osoby zůstávat jen doma – chtějí se bavit a začlenit se do normálního života.
„Pojďte se s námi seznámit a pomoci nám s našimi dětmi! Chtěli bychom se projít kolem řeky, poznat další zákoutí naší malebné Plzně a užít si pobytu venku. Když bude přát počasí, můžeme si i zajezdit na kolečkových bruslích. Náš úděl je těžký, ale s dobrými lidmi se bude zdát zas o něco lehčí. Proto přijďte i Vy nás podpořit svoji přítomností a pomocí. Děkujeme!“ lákají rodiče všechny lidi s dobrým srdcem.

Přihlaste se faiferlikova@totemplzen.cz  nebo 736 489 755
 

   • Na neděli 29. dubna, Akademie nadání na plzeňském Jiráskově náměstí – Příprava prostor pro sportovní aktivity dětí
Máte volný čas a chuť pomoci dobré věci? Akademie nadání se chystá upravit sklepní prostory v domě na Jiráskově náměstí 31 v Plzni, kde sídlí, které budou využívány pro sportovní aktivity s dětmi - například zde budou umístěny pinpongové stoly. Organizátoři potřebují „každou ruku“ na skopávání omítky, odnos suti a úklid prostor.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!