Region: Komora uspořádala kurz pro ukrajinské zájemce o podnikání

Region: Komora uspořádala kurz pro ukrajinské zájemce o podnikání
Zůstat v Karlovarském kraji a podnikat. Takové plány mají někteří ukrajinští uprchlíci, kteří by tu chtěli založit vlastní firmy. Na Ukrajině museli kvůli válce opustit své firmy a přesunuli se do Karlovarského kraje. Jak začít, s tím jim radí Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje. Připravila pro ně konzultační seminář, kde je seznámila s nejnutnějšími základy podnikání.

Do kurzu se zapojil i manželský pár Nadia a Ilja Kovalčukovi, který uprchl z Užhorodu společně se čtyřmi dětmi. „Na Ukrajině jsme měli firmu na výrobu nábytku, expandovali jsme i do Ameriky. Rádi bychom naše podnikání rozjeli i v Česku,“ informovala Naďa Kovalčuková. Další účastnice kurzu má zájem provozovat internetový obchod s kosmetikou a uvažuje i o podnikání v oblasti průvodcovských služeb.

 „Chceme ukrajinské zájemce o podnikání především seznámit s legislativou podnikání v Česku. Co musí splnit a na jaké úřady musí dojít, jaké jsou možné právní formy podnikání a jejich výhody a nevýhody,“ řekla Lenka Mansfeldová, ředitelka Krajské hospodářské komory Karlovarského kraje. Kromě základních právních otázek došlo i na témata marketingu, financí a pracovněprávních vztahů. Seminář byl pojatý jako konzultační a lektoři Daniel Andrlík a Barbora Volfová zodpověděli řadu konkrétních dotazů. 

Všem účastníkům semináře byla nabídnuta i následná individuální podpora mentorů z programu Rozjeď byznys. Tento program realizuje komora již od roku 2016 a pomohla již téměř stovce začínajících podnikatelů v Karlovarském kraji. Poradenství mentora je zdarma a navíc je možno využít i příspěvku na založení živnosti a obchodní společnosti. 

Další kurz pro začínající podnikatele, tentokrát pro české občany, připravuje komora na 11. května v Chebu, možná je účast i online.


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!