Region: Kraj je za loňský rok v zisku přes 400 milionů korun (TV Západ)

Region: Kraj je za loňský rok v zisku přes 400 milionů korun (TV Západ)
Karlovarský kraj má k dispozici souhrnné výsledky hospodaření za rok 2021. Z původně předpokládané ztráty skoro 929 milionů korun, se dostal na plusový výsledek téměř 404 miliony.

"Těch příčin je několik. Jednak se příznivěji odvíjely daňové příjmy, jednak jsme byli příjemci dotací v průběhu roku. To znamená, že na konci roku s tímto pozitivním výsledkem jsme dosáhli historicky nejvyššího zůstatku na našich účtech přes dvě miliardy korun, což je v meziročním srovnání téměř o 400 milionů výš, když jsme přebírali hospodaření Kraje, zdědili jsme účty ve výši 1,6 miliardy korun," přiblížil hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Kromě vyššího příjmu z daní a dotací se na výsledku podílely podle Kraje také provozní úspory úřadu i jeho organizací. V neposlední řadě se kvůli covidové nákaze nekonaly některé společenské akce, zde se ale jednalo z pohledu rozpočtu o nevýznamné částky. Objem investic přitom zůstal srovnatelný z předchozím obdobím. Kladný výsledek umožní realizovat některé investiční akce.  

"Velmi výrazně podpoříme jednu akci, která se nevešla do rozpočtu a to je kompletní zateplení a fasáda naší základní školy v Ostrově, ale podporujeme také více dotační program na obnovu malých kulturních památek, výrazně o 6 milionů korun, dáváme také 10 milionů korun navíc na podporu cestovního ruchu v podobě voucherů," vyjmenoval některé podpořené projekty Kulhánek. 

Nově se také dočká nemocnice v Sokolově, kde se bude realizovat zateplení budovy D, což je akce spojená s obnovou oddělení následné péče a s financováním ve výši 16 milionů korun. Dále pak Kraj dá 5,2 milionu korun na projekt nového krematoria v Doupovském Hradišti a další finance mají jít na projekt v oblasti UNESCO. 

Kraj také počítá s některými zvýšenými výdaji, které by mohly ovlivnit celkové hospodaření v letošním roce. 

"I nás se dotkne nárůst ceny energií, bez ohledu na nákupy v předchozí době – ta fixace má stejně má nějakou omezenou platnost – tzn. my počítáme zatím výhledově s nějakou rezervou ve výši desítek milionů korun na dofinancování toho, co nám bude chybět v těch původně rozpočtovaných nákladech na energie," uvedl hejtman Petr Kulhánek. 

Karlovarský kraj původně loni předpokládal, že bude hospodařit s příjmy ve výši 7,099 miliardy korun a s výdaji dosahujícími 8,028 miliardy korun. Na letošní rok se počítá s příjmy bezmála 8 miliard a výdaji 9,5 miliardy. Rozdíl mezi příjmy a výdaji rozpočtu ve výši 1,496 miliardy korun tvoří náklady na předfinancování a spolufinancování projektů s dotací z EU a z národních zdrojů. V provozních prostředcích kraj plánuje dosáhnout mírného přebytku ve výši 68 milionů korun.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!