Region: V kraji proběhne pilotní projekt ve školství (TV Západ)

Region: V kraji proběhne pilotní projekt ve školství (TV Západ)
Memorandum o spolupráci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Karlovarského kraje při realizaci středního článku podpory podepsali v pátek 21. října ministr Vladimír Balaš společně s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem.

Dokument, který spustí pilotní projekt metodického vedení v našem kraji je součástí Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2030+. 

"Okamžitě se do toho pustíme a bude nabíhat, takže sem přijdou metodici a budou kontaktovat školy, budou mapovat terén a budou připravovat celý ten projekt pro to, aby se mohl uvést do chodu, takže žádné prodlení tady nečekám, myslím si, že ten kontakt bude automaticky hned," uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš. 

"Očekáváme ulehčení práce ředitelů našich základních a mateřských škol, protože to primární, co by měl ten tým metodiků v rámci tohoto projektu dělat, je vzít jim ty věci, které se neslučují v podstatě s tím, co je jejich prvotní poslání – ředitelování, pedagogická činnost, rozvoj školy, tzn. ulehčí jim v administrativě, v legislativě, v tvorbě rozpočtu, ve výkaznictví, v řešení situací, které se týkají vedení školy. A myslím si, že to je právě i ten problém, se kterým se tady potýkáme, když zjišťujeme, že i kvalita našeho základního školství neodpovídá třeba ani standardu průměru v rámci České republiky, protože mnohdy ti ředitelé jsou opravdu tak přetížení, že na řadu věcí nemají čas. A podle těch pilotních projektů v Semilech a ve Svitavách, který už běží několik měsíců, tak víme, že ta přidaná hodnota je veliká, ten pozitivní ohlas ředitelů před tu počáteční nedůvěru je výrazný a tudíž si slibujeme to samé tady v Karlovarském kraji," doplnil očekávání hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek. 

Cenné informace z pilotního projektu získá Ministerstvo právě v Karlovarském kraji. V červenci příštího roku se pak počítá s rozšířením do celé republiky. A jak v praxi bude fungovat tzv. střední článek?

"Střední článek znamená takový prostředník mezi Ministerstvem školství a ředitelem nebo zřizovatelem. To znamená, že každá škola bude vědět konkrétní jméno konkrétního metodika, na kterého se může obrátit kdykoliv bude potřebovat radu jak v právní oblasti, v ekonomické, organizační anebo i pedagogické oblasti. A metodik buď přijede nebo se zeptá, zjistí právní stanovisko, pošle škole, zprostředkuje pomoc nebo odkáže na někoho jiného," popsala náměstkyně ministra školství Martina Běťáková. 

Metodici nebudou přebírat přímo činnosti statutárních zástupců škol tedy ředitelů. Ti i nadále budou mít rozhodovací pravomoci. Karlovarský kraj zaplatí za pilotní projekt, který bude pomáhat jak na základních, tak i v mateřských školách, zhruba 1,5 milionu korun. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!