Respektuj 18! upozorňuje v Plzni na alkohol u nezletilých

Respektuj 18! upozorňuje v Plzni na alkohol u nezletilých
Město Plzeň začátkem prosince znovu upozorňuje na problematiku pití alkoholu u nezletilých. Kampaň Respektuj 18! začíná 1. prosince 2021 v centru města, v sobotu 4. prosince vyvrcholí takzvaným Dnem Respektuj 18!

Letošní ročník podporují známé plzeňské osobnosti z řad influencerů, na problém ale může poukázat každý Plzeňan nošením speciálních „respektujících“ ponožek. Na projektu město Plzeň dlouhodobě spolupracuje s Plzeňským Prazdrojem a Centrem protidrogové prevence a terapie. Jednou ze společných aktivit všech partnerů jsou webové stránky www.respektuj18.cz.

„Každý dospělý může být vzorem pro mladé lidi ve svém okolí a svým vlastním přístupem k alkoholu může mnohé změnit. Proto Respektuj 18! míří na dospělou populaci, především rodiče dětí a mladistvých, na hostinské a maloobchodní prodejce. Ve společnosti bohužel stále přetrvává vysoká tolerance pití alkoholu u nezletilých, plzeňská kampaň chce napomoci k tomu, aby se toto vnímání změnilo,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

„V letošním roce může podpořit cíl projektu každý Plzeňan nošením speciálních respektujících ponožek. Získá je zcela jednoduše, stačí sledovat Facebook a Instagram Plzeň.eu a u našeho originálního Mikuláše si ponožky vyzvednout. Mikuláš bude v ulicích v centru Plzně chodit během prvních čtyř prosincových dnů. Ponožky si stačí obléct, vyfotit se a fotku sdílet na sociálních sítích s hashtagem #respektuj18. Takto jednoduše je možné šířit myšlenku projektu dál,“ vysvětlila Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

„Projekt Respektuj 18! vznikl ve spolupráci města Plzně, Plzeňského Prazdroje a Centra protidrogové prevence a terapie před devíti lety. Velký přínos má především v tom, že nabízí konkrétní rady a tipy pro rodiče, jak o alkoholu s dětmi diskutovat, a provozovatelům hospod a restaurací, jak zvládat situace spojené s prodejem alkoholu nezletilým. Průzkumy jasně dokazují, že jen 9 % dospělých jedinců zasáhne v případě, že jsou svědkem prodeje alkoholu nezletilým,“ upozornil Martin Zrzavecký, radní města Plzně pro oblast bezpečnosti.

Určitým přesahem letošní kampaně je možnost sdílet příběhy a zkušenosti rodin k tématu alkohol a nezletilí a propojit je s názorem expertů prostřednictvím aktivity „Pojďme o tom mluvit“. „Naše zkušenosti z festivalových akcí se stánkem Respektuj 18! ukazují, že rodiče vítají možnost poradit se s odborníkem, protože nevědí, jak toto téma řešit a kam se obrátit. Dostupnost informací, prevence a otevřená komunikace v rodině jsou klíčové. Proto jsme přišli s iniciativou Pojďme o tom mluvit. Vytvořili jsme ve spolupráci s partnery speciální podstránku na webu www.respektuj18.cz, kam mohou zájemci anonymně vložit svůj příběh a podělit se o svou zkušenost. Odborníci na závislosti mladistvých jsou připraveni jim s daným problémem poradit, ať již anonymně, nebo, v případě zájmu, i soukromě a cíleně,“ řekla Pavlína Kalousová, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje.

Podporu projektu vyjádřily známé a respektované osobnosti. „Jsme velmi rádi, že se nám v letošním roce podařilo do projektu zapojit některé plzeňské influencery, kteří nám pomohou s celou kampaní. Jsou jimi herec, choreograf a moderátor Ondřej Samec, porodní asistentka Michaela Buchta Malotinová nebo manželé Simona a Milan Polákovi. I skrze jejich příspěvky na sociálních sítích chceme oslovit mladistvé a rodiče, aby respektovali věkovou hranici 18 let pro prodej a podávání alkoholu,“ uvedl Aleš Průša, vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Alkohol je v České republice legální psychoaktivní látkou, jejíž užívání může mít pro mladý organismus vážné následky. Kromě ztráty kontroly, zvýšené tendence riskovat a poškození centrálního nervového systému hrozí riziko rozvoje syndromu závislosti a nebezpečí vážných onemocnění nebo otrava alkoholem s fatálními důsledky. „Děti často nevnímají alkohol jako rizikovou psychoaktivní látku, ale pouze jako nástroj zábavy. Apelujeme na rodiče, aby naučili své děti zacházet s alkoholem tak, aby neohrožovaly sebe ani ostatní. Podle průzkumů se děti často poprvé setkávají s alkoholem už před 15. rokem svého života, obvykle tomu bývá v rodině,“ řekl Petr Hrouzek, ředitel Centra protidrogové prevence a terapie, o. p. s., které poskytuje ucelené preventivní, poradenské a léčebné služby pro osoby ohrožené závislostí v Plzni a regionu.

Na osvětě v problematice pití alkoholu u dětí a mládeže se Respektuj 18! úspěšně podílí od roku 2013. Projekt podporuje řada subjektů z neziskového sektoru, některá města, městské části a kraje a Plzeňský Prazdroj. Ze známých osobností mu v minulosti propůjčili svou tvář například herec Martin Stránský, tenistka Andrea Sestini Hlaváčková, lyžař Ondřej Bank, hokejista a manažer Martin Straka, herečka Tereza Bebarová nebo kuchař Filip Sajler.

Problematice se podrobně věnuje web www.respektuj18.cz.

Štítky: respektuj 18

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!