Rožnov pod Radhoštěm chystá výstavbu kulturního centra

Rožnov pod Radhoštěm chystá výstavbu kulturního centra
Rožnov pod Radhoštěm hledá stavební firmu pro přepracování a výstavbu projektu Kulturního centra. Výběrový proces má tři možnosti realizace, všechny získaly podporu zastupitelů.

Město Rožnov pod Radhoštěm se rozhodne pro výběr stavební firmy, která přepracuje projekt Kulturního centra a posléze se postará o jeho výstavbu. Zastupitelé tohoto města na Vsetínsku zahájili v pondělí výběrový proces, který nabízí tři varianty pro realizaci tohoto velkolepého projektu. Všechny tři možností získaly podporu ve všech 21 hlasů přítomných zastupitelů. Avšak, stavba Kulturního centra, jehož náklady přesahují 360 milionů korun, se před dvěma lety zastavila. Zůstala jen základová deska.

Město už má hotovou projektovou dokumentaci, ale existují pochybnosti o její kvalitě. Proto je na nové stavební firmě, aby prověřila problematické části dokumentace a provedla její přepracování. Výběrové řízení by mělo začít na jaře a cílový termín dokončení se odhaduje na říjen tohoto roku, přičemž očekává se, že stavbu uzná komise v podzim roku 2026. Toto prohlásil starosta Rožnova, Jan Kučera z Nezávislých Rožnováků.

VUT v Brně zhodnotilo projektovou dokumentaci pro Kulturní centrum na žádost Rožnova po závažných nedostatcích, které v ní byly identifikovány. Archteam projektová kancelář, autoři projektu, trvají na tom, že dokumentace je bez vad, zatímco Rožnov požaduje její revizi. Město nyní hledá spolehlivého stavebního partnera, s nímž by se dohodlo na minimalizaci spolupráce a na převzetí autorského dozoru.

Nově vybrané stavební firmy budou mít za úkol prověřit problematické oblasti projektové dokumentace a identifikovat ty nejvhodnější postupy pro jejich řešení. Přestože budou hlavní parametry původního projektu zachovány, Rožnov požaduje nějaké změny, aby se minimalizovalo riziko zastavení stavby z důvodu neshody mezi projektantem a výstavbou. Podle starosty Kučery sníží prověření projektové dokumentace před zahájením výstavby riziko vícepráce a prodloužení výstavby.

Město se momentálně snaží vyjednat s Archteamem o slevě a o poskytnutí licence pro nově vybrané stavební firmy. I přes všechny tyto výzvy a nejasnosti je Rožnov odhodlaný splnit své závazky a dotáhnout tento ambiciózní projekt Kulturního centra do konce. „Máme jedinečné dílo, které je sice komplikované, ale věříme, že dokážeme najít cestu, jak ho realizovat,“ uzavřel starosta Kučera.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!