Sokolov: Alej přátelství je oficiálně Alejí roku 2018

Sokolov: Alej přátelství je oficiálně Alejí roku 2018
Alej přátelství, která vloni vznikla na břehu jezera Medard u Sokolova, se v sobotu 11. května stala oficiálně Alejí roku 2018. V anketě pořádané sdružením Arnika získala v konkurenci 92 alejí a stromořadí z České republiky celkem 1592 hlasů.

Při sobotní slavnosti tu byla umístěna pamětní deska a plakety převzali dva muži, kteří se o vznik aleje a její úspěch nejvíce zasloužili - Josef Pelant a Michael Rund. Slavnostní událost moderoval sokolovský místostarosta Jan Picka a akce se zúčastnila řada čestných hostů včetně těch, jejichž strom v aleji roste.

Alej přátelství tvoří sto dubů zimních, které odolají extrémním podmínkám jižního svahu s jílovým podložím v místě bývalého hnědouhelného dolu. Jedná se teprve o druhou mladinkou alej v anketě, ve které dosud soutěžily majestátní vzrostlé aleje.

Titul nejkrásnější aleje za rok 2018 připomíná pamětní tabule uprostřed dubové Aleje přátelství, kterou odhalili společně s Arnikou Josef Pelant a Michael Rund. Nechyběli ani dobrovolníci, kteří se na výsadbě podíleli.

„Velmi si vážíme, že Alej přátelství získala v obrovské konkurenci přízeň lidí ze všech koutů vlasti. V roce stého výročí naší republiky alej vysadilo sto rodin z Karlovarského kraje a pevně věřím, že se stane inspirací pro ostatní a pomůže šířit myšlenku přátelství stovky let,“ uvedl autor vítězné nominace Michael Rund.

Před několika lety vznikla v hlavě Josefa Pelanta z Andělské Hory myšlenka, aby v roce 2018, v roce stého výročí naší republiky, vysadilo sto rodin z Karlovarského kraje alej tvořenou sty stromy. Spolu s členy Rotary klubu z Karlových Varů a dalšími sponzory začali tuto myšlenku realizovat. Každá zapojená rodina přispěla částkou 2500 korun.

Původní plánované umístění v Doupovských horách se ukázalo jako nereálné, alej tvořená sty stromy má totiž délku tři čtvrtě kilometru a jednání s více vlastníky by bylo administrativně složité. Jako jedna z mála vhodných lokalit se ukázaly jižní svahy jezera Medard blízko Sokolova a díky vstřícnosti vlastníka pozemků, Sokolovské uhelné, bylo možné alej zasadit blízko napouštěcího objektu jezera u Antonínských mostů.

Po konzultaci s odborníky byl pro extrémní podmínky jižního svahu s jílovým podložím v místě bývalého hnědouhelného dolu jako nejvhodnější vytipován dub zimní (Quercus petraea) i pro jeho odolnost a dlouholetost.

Slavnostní sázení již dvacetiletých, 4,5 metrů vysokých stromků proběhlo 28. dubna 2018 za účasti patronů stromů a jejich dalších rodinných příslušníků, ale i náhodných kolemjdoucích pěších a cyklistů.

O tom, že Alejí roku 2018 se stala Alej přátelství jsme vás informovali zde a o tom, že alej dostane titul Alej roku 2018 zde.


Zdroj: město Sokolov





Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!