Sokolov: Areál DDM zaplnily davy na Den dětí (TV Západ)

Sokolov: Areál DDM zaplnily davy na Den dětí (TV Západ)
Den dětí v sokolovském Domě dětí a mládeže v sobotu 1. června provázelo tropické počasí a velký zájem veřejnosti. Program v celém areálu zahrnoval řadu soutěží a kulturních vystoupení, včetně ukázek exotických papoušků nebo canisterapie.

„Tuto akci pořádáme pod vedením paní ředitelky Ondrejkové každý rok. Máme vždy pestrý program. Stanoviště pro děti, kde si mohou zasoutěžit a odnesou si nějakou odměnu. Program se každý rok samozřejmě liší, abychom neměli pořád jedno a to samé. V nabídce máme i občerstvení, zázemí – mohou chodit i na WC. Je tu všechno,“ popsala vedoucí oddělení spontánní a zájmové činnosti Lucie Kottová.

Ještě před samotným začátkem se davy tísnily před vchodem do areálu. Vítali je zde pracovníci DDM i obří plyšová postava, která si v parném počasí prošla osobním peklem. Návštěvnost byla obrovská. 

„Spokojení jsme velice. Naštěstí vyšlo i počasí, protože nám minulý týden hrozili, že bude pršet. Nakonec počasí vyšlo, takže účast je úplně úžasná. Měli jsme tu břichomluvce pana Polacha s Matýskem. Čekají nás hrátky s dinosaury, T-Rex show také s Matýskem, ale není to jeden a ten samý Matýsek. Pak zde máme vystoupení s papoušky, se kterými se děti potom mohou vyfotit. Dostanou ho na ruku a vyfotí se. Pak zde máme canisterapii, která je po celý den. Jsou zde pejsci, se kterými se děti mohou pomazlit a pán jim k tomu něco řekne. Ještě jediné, co bych chtěla říci, tak že nás čeká vystoupení dětí z DDM ze zájmového útvaru jako je Dance Mix, roztleskávačky, děti tu budou skákat přes švihadlo, budou zde orientální tance. Celou akci, která se dnes koná, podporuje finančně město Sokolov,“ dodala Kottová.

V místnosti, kde je lezecká stěna se dětem i dospělým se se svými mazlíky představil chovatel papoušků a opiček.

„Mě říkají Jindra Papoušek, protože celý život chovám papoušky. Nyní jsem začal chovat i malé opičky, tak mi říkají opičák. Zde jsem pro děti přivezl ukázat papoušky ze všech čtyř kontinentů, kde papoušci žijí. Takže uvidí papoušky i z Jižní Ameriky, Afriky, Austrálie. Toto je např. Ara zelenokřídlý, je to holčička a je jí 9 let. Předveď se. Tak a takto se nám předvádí. Je jí 9 let, tyto papoušci se dožívají až do sta let. Takže je to takový danajský dar pro má vnoučata. Papoušci budou předvádět různé kousky, do čeho se jim bude chtít. To vždy poznám, zda jsou ochotní něco dělat. Ale létat budou určitě, určitě je budou děti krmit a hladit. Papoušci udělají nějaké kotrmelce, přelety, atd.,“ přiblížil chovatel Radek Jareš.

I mezi papoušky jsou značné rozdíly v chování.

„Každý papoušek má svůj charakter. Hned na nich poznám, který papoušek na co bude nebo tak. Podle charakteru se i pozná, zda je to holka nebo kluk. Ono se to 100 % nikdy ale nedá poznat, musí se jim vzít krev a podle toho to paní doktorka vždy určí,“ vysvětlil Jareš.

Začínajícím chovatelům pak doporučuje začít s menšími druhy.

„Určitě s menším a když už někdo bude mít papouška, tak nejraději, aby byl v páru. Když se papoušek nudí, tak se dokáže oškubat, dopadne, jak kuře ze supermarketu a může z toho i umřít. Takže nuda, to je nejhorší pro papouška,“ varoval chovatel.

Soutěže a představení probíhaly v areálu až do odpoledních hodin. Atmosféru vám nejlépe zprostředkuje pár záběrů bez dalšího komentáře.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!