Sokolov: Den zdraví ukázal lidem, jak o sebe mohou lépe pečovat

Sokolov: Den zdraví ukázal lidem, jak o sebe mohou lépe pečovat
Zdraví, zdravý životní styl a také prevence. To vše bylo tématem zdravotnické preventivně vzdělávací akce Den zdraví, která se konala pod záštitou starostky města Renaty Oulehlové v úterý 20. září v Městském domě kultury. Ta se spolu s místostarosty Ladislavem Sedláčkem a Janem Pickou zahájení Dne zdraví připraveného Nemocnicí Sokolov zúčastnila. A dá se říci, že se jednalo o účast aktivní.

Pro návštěvníky byly připraveny téměř dvě desítky bezplatných vyšetření a konzultací nejen se zdravotníky, ale také s nutričními poradci, hygieniky nebo zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Cílem akce bylo vzbudit větší zájem obyvatel Sokolova o jejich zdravotní stav. A tak si zástupci města sami zkusili, jak na tom jsou se zrakem, cukrem v krvi nebo si nechali prohlédnout kožní znaménka a zkusili, jak se správně myjí ruce.

Podle ředitelky nemocnice Jitky Bureš Samákové je řadě onemocnění možné předcházet, nebo je odhalit už v časném stádiu. „A tím se dá výrazně zvýšit šance na úspěšnou léčbu a často také na úplné uzdravení,” vysvětlila ředitelka nemocnice Jitka Bureš Samáková hlavní důvod, proč nemocnice tuto akci společně s MDK připravila. Jedním z cílů Dne zdraví s Nemocnicí Sokolov totiž bylo zvýšení zájmu o prevenci. Programy s tímto zaměřením jsou často plně hrazeny pojišťovnami a lidem nezatíží jejich domácí rozpočet.

Jde třeba o screening karcinomu prsu pro ženy, karcinomu tlustého střeva a konečníku u osob starších 50 let, nebo o preventivní prohlídky u zubaře, na které má jednou ročně nárok každý pacient. „Kromě nich je řada preventivních opatření, které můžeme ovlivnit sami. To je třeba zdravá strava, čištění zubů, trénink paměti nebo nácvik první pomoci. Proto část konzultací byla zaměřena právě tímto směrem,“ dodala ředitelka nemocnice.

V MDK byly pro veřejnost, která měla o akci značný zájem, k dispozici nutriční specialisté, odborníci na onemocnění mozku jako je demence a Alzheimerova choroba. Nechyběli ani pracovníci Dárcovského centra Sokolov, kteří návštěvníkům zprostředkovali informace o dárcovství krve nebo o zařazení do registru dárců kostní dřeně.

Zdroj: Město Sokolov


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!