Sokolov: Dialýza ve městě slaví významné výročí

Sokolov: Dialýza ve městě slaví významné výročí
Sokolovské dialyzační středisko slaví v letošním roce dvacáté výročí pod hlavičkou celosvětové sítě středisek Fresenius NephroCare a patří mezi největší poskytovatele dialyzační léčby v rámci celé České republiky.

Navštěvuje jej pravidelně více než stovka pacientů a každý měsíc zde provedou až 1400 hemodialyzačních výkonů.

Pacienti s onemocněním a selháním ledvin se zde léčí již od roku 1985. Začínalo se se třemi dialyzačními lůžky a šesti až deseti pacienty. V počátku bylo středisko umístěno v provizorních prostorách kanceláří rušeného Báňského úřadu v Sokolově, dnes jej společně s nefrologickou ambulancí naleznete ve Slovenské ulici 1863.

“Dialyzační centrum se odlišuje od většiny ostatních poskytováním celého spektra náhrady funkce ledvin, zejména pak vysokým podílem nemocných léčených peritoneální neboli břišní dialýzou. To je metoda, která umožňuje, aby si nemocní léčbu prováděli sami v pohodlí domova,“ vysvětluje primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Sokolově MUDr. Jiří Vlasák.  

Středisko disponuje celkovou kapacitou 18 lůžek a je vybaveno nejmodernějšími dialyzačními monitory, které umožňují pokročilou a bezpečnou léčbu tzv. HighVolumeHDF (vysokoobjemovou hemodiafiltraci). Své zázemí na středisku mají jak pacienti na hemodialýze, tak i peritoneálně dialyzovaní. Je zde vybudována moderní úpravna vody, která připravuje ultračistou vodu pro dialýzu. Pacienti mají také k dispozici klinickou psycholožku, sociální pracovnici a nutriční specialistky.


Zdroj: David Vondruška, FlashHealth s.r.o.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!