Sokolov: Dvě Smart zastávky jdou do zkušebního provozu (TV Západ)

Sokolov: Dvě Smart zastávky jdou do zkušebního provozu (TV Západ)
Projekt na postupnou modernizaci zastávek MHD v Sokolově dospěl do finále. Poslední dvě, které v současné době prochází zkušebním provozem a jsou ve městě nejfrekventovanější, patří navíc k tzv. chytrým zastávkám s řadou nadstandardních funkcí.

"Tak město Sokolov má celkem 40 zastávek MHD a ty zastávky byly opravdu už v zuboženém stavu, tak jsme se rozhodli v roce 2019, že by stálo za to je vyměnit. Zastupitelé souhlasili a v roce 2020 začala výměna zastávek. Musím tedy zodpovědně říci, že to byl těžší úkol, než kdo z nás čekal, protože každá zastávka byla jiná. Problémy s dodávkou, s výstavbou, všechno to bylo tedy složité, ale naštěstí se vše podařilo. Těch 38 zastávek se vyměnilo a čekalo se tedy ještě na ty dvě tzv. chytré zastávky a rozhodli jsme se, že budou v těch nejvytíženějších částech. To znamená zastávka u Úřadu práce a zastávka na sídlišti Michal, říkáme tomu stále u Plase, takže tam došlo k instalaci. Dnes probíhá do zapojování, té inteligence, té zastávky. Zastávky budou promítat jízdní řád, bude tam počasí, bude tam i takový reklamní banner. Bude tam mnoho věcí, které se dají do té sítě pustit. Ale co je nejdůležitější, bude to místo, kde člověk najde pomoc. To znamená, že tam bude přímé tlačítko na Městskou policii, kde okamžitě po zmáčknutí člověk dojde té pomoci. A co je ještě důležitější, na každé zastávce bude defibrilátor, který v případě potřeby dokáže zachránit život," vysvětlila místostarostka Sokolova Renata Oulehlová. 

Od roku 2020, kdy se projekt obměny zastávek MHD rozběhl, zaplatilo město dohromady 3,6 milionu korun za uvedených 38 stání, dvě Smart zastávky pak vyšly na 1,5 milionu. Již nyní je možné si na chytré zastávce dobít přes USB port mobilní zařízení, nechybí zásuvka na 220 V, ve spodní části pak najde místo defibrilátor. Srdcem celé zastávky je dotykový monitor, kde naleznou zákazníci kromě jízdních řádů také další informace a budou moci přivolat pomoc. Systém je napojený na Městský kamerový systém, takže případné vandalství bude rychle odhaleno.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!