Sokolov: Jarní jarmark v MDK odstartoval novou sezónu (TV Západ)

Sokolov: Jarní jarmark v MDK odstartoval novou sezónu (TV Západ)
V sobotu 18. března se v sokolovském Městském domě kultury konal Jarní řemeslný jarmark. Padesátka vystavovatelů z řad regionálních rukodělných výrobců a řemeslníků nabídla bohatou směs zboží pro nejrůznější účely.

"Kabelky, drátované věci, dekupáž, keramiku, svíčky. Keramiku tady máme asi tři prodejce, ale krásné věci, že si můžete potom natočit, trošku je zveřejnit, aby příště, až to budeme dělat v listopadu, aby lidi věděli, kam mají přijít. Dále polštáře. Fokus tady je, to je karlovarská chráněná dílna. To jsou psychicky postižení lidé, kteří jim vyrábí ty výrobky. Všechno jsou unikátní výrobky. My nebereme přeprodejce, to nesmí být. No, občas se tam najde, že něco přeprodají, ale že většinou jsou to jejich originální výrobky," popsala hlavní pořadatelka jarmarku Helena Brossmannová. 

Akci pořádají v MDK nadšenci dvakrát ročně, na jaře a na podzim, letos třetím rokem. I vystavující prodejci potvrzují, že minulé složité období je snad překonáno a lidé přes náročnou finanční situaci najdou chuť obklopit se krásnými věcmi. Jako například Jitka Nejedlá, která vyrábí autorské cínované šperky, ale také oceněné chlumské vitráže. 

"Vzpomínám na to ne moc dobře, protože převážně jsme my, kteří takto své rukodělné výrobky vyrábíme, závislí na různých jarmarcích a trzích a ty byly zakázané a zrušené, takže v tom nás to hodně omezovalo," vzpomněla na covidové období autorka Chlumských vitráží Nejedlá. 

Hlavní zájem zaznamenali prodejci hned ráno od 9 hodin do oběda a poté ještě v odpoledne. Jaká bude nadcházející sezóna se ale neodvažují předjímat. 

"Tak to opravdu nemám vůbec představu, jaké to bude. Budeme doufat, že dobré," vyjádřila naději Nejedlá. 

V Sokolově se v dohledné době uskuteční další podobná akce, tentokrát 3. jarní jarmark radosti v sobotu 1. a neděli 2. dubna, který pořádá se společností Dolmen 2. základní škola zvaná Centrálka. Jeho součástí bude poprvé v Karlovarském kraji v budově školy také Festival IQ Play, kde si zájemci vyzkouší hry a hračky edukativního a smyslového charakteru, stavebnice a Montessori pomůcky. Více informací najdete na stránkách školy 2zs.sokolov.cz

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!