Sokolov: Město přitvrzuje při pronajímání bytů (TV Západ)

Sokolov: Město přitvrzuje při pronajímání bytů (TV Západ)
Město Sokolov začíná přitvrzovat v boji proti problémovým nájemníkům svých bytů. Rada města, která byty na základě žádostí schvaluje přihlíží nově k informacím, které získá od Městské policie a dalších institucí. Cílem je zbavit se těch, kteří porušují pravidla soužití.

Slouží k tomu nově také uzavírání a prodlužování nájemních smluv na pouhých 6 měsíců.

„Já musím říct, že ty změny, co se týče alespoň prodlužování nájemních smluv jsou docela razantní, ale jsou potřebné. My samozřejmě velice negativně hodnotíme některé ohlasy nájemníků, kteří bydlí v našich domech. I tam dochází občas buďto k problémům, že se parkuje tam, kde se parkovat nemá, tzn. v nepřehledných úsecích, přímo tam, kde je to zakázáno, nebo také na zelených pásech. Také už víme o některých stížnostech na rušení nočního klidu, na to, že se ti lidé v domě chovají nějakým nestandardním způsobem. Není těch případů mnoho. Nicméně my chceme vyslat jasný signál všem nájemníkům městských bytů, máme jich necelých 1.600, pokud počítám i malometrážní byty kterých je 300, tak město Sokolov má ve své správě – ve svém vlastnictví 1.600 bytů, což je docela velké číslo, protože do nedávné doby tady byla taková praxe, že když si někdo zažádal o prodloužení nájemní smlouvy, tak se tak dělo automaticky. My právě k těm okolnostem, které už jsem předeslal, to automaticky rozhodně dělat nebudeme,“ popsal starosta Sokolova Jan Picka.

Na posledním jednání Rady došlo také k zamítnutí jedné z deseti žádostí. Každým prodloužením nájemného se hodlají detailně zabývat. 

„Chceme k této žádosti dodat také vyjádření městské policie a odboru sociálních věcí. A to proto, abychom viděli, jestli ten, kdo žádá o prodloužení nájmu, se chová tak, jak se v městských bytech chovat má. Já pořád říkám, že bydlet v městském bytě je opravdu jakási výsada, protože to nájemné ve městě 50, resp. 65 Kč za m2 u zrekonstruovaných bytů, si myslím, že je pro Sokolováky velice přijatelné. No a pak samozřejmě město chce, aby ti občané, kteří tam bydlí, se podle toho chovali. Včera jsme už několik žádostí automaticky, nechci říct, že neprodloužili, jednu jsme opravdu neprodloužili, právě z důvodů, které jsem zmiňoval, a u těch ostatních jsme zkrátili dobu nájmu ze dvou let na šest měsíců,“ konkretizoval opatření Picka.

Tato výstraha v podobě zkrácení nájemní smlouvy nemusí přijít jen za přestupky evidované strážníky nebo sociálním odborem, ale také v případě pozdních úhrad nájemného. Že by poklesl zájem o městské byty se město nebojí. Ročně uzavře desítky smluv.

„Zrovna včera jsme přidělovali, jestli si správně pamatuji, 11 městských bytů v našem městě. A bohužel nepříjemná zpráva pro žadatele, ale příjemná pro nás, jako pro vedení města, je ta situace, kdy se nám stalo, že bychom těch bytů mohli klidně přidělit kolem 20 – 25. Tolik žádostí se vždycky na každý byt tady sešlo,“ prozradil starosta Picka.

Jak zároveň město dodává, v drtivé většině se jedná o slušné žadatele. Změna má tyto ochránit před problémovými. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!