Sokolov: Porodnice má k dispozici nové CTG pásy

Sokolov: Porodnice má k dispozici nové CTG pásy
Ženy v sokolovské porodnici mají k dispozici tři nové CTG pásy. Zařízení, označované také jako kardiokotografie, slouží k přístrojovému monitorování srdeční činnosti plodu, pohybů plodu, děložních kontrakcí, srdeční frekvence těhotné ženy a reakcí miminka na kontrakce. Z výsledného grafu pak lékař nebo porodní asistentka ihned poznají, jak se miminku uvnitř matčina těla daří.

„Použití moderních CTG pásů má pro ženy, oproti konvenčním metodám, celou řadu výhod,“ vysvětluje primář sokolovské porodnice Vladimír Velický. Metoda je v první řadě zcela bezpečná pro nenarozené dítě, protože veškerá měření probíhají bezkontaktně, prostřednictvím pásu se snímači upevněným kolem pasu rodičky.

„Ženám zase nabízí vyšší komfort. Během měření nemusí zůstávat na lůžku a mohou se zcela volně pohybovat. Navíc senzory v pásu jsou nejen bezdrátové, ale také vodotěsné. Takže lze monitorovat odezvy plodu ve vaně nebo ve sprše, bez jakéhokoliv omezování rodičky,“ vypočítává primář sokolovské porodnice.

Kardiokotografie je jednou z nejvýznamnějších diagnostických metod v porodnictví a její počátky sahají už do 18. století, kdy probíhaly první pokusy o prokázání životních funkcí ještě nenarozeného dítěte. Ke skutečnému posunu došlo ale až ve 20. století, kdy technický vývoj umožnil nepřetržitý monitoring nejprve srdeční frekvence a od 60. let, díky využití ultrazvuku, i pohybu plodu.

„V současné době provádíme kardiokotografii během porodu v intervalech dvou až tří hodin a každé vyšetření trvá přibližně dvacet až třicet minut. Díky této metodě je možné včas diagnostikovat nitroděložní ohrožení plodu, například nedostatkem kyslíku,“ dodává primář Velický s tím, že moderní technika tak porodnickému týmu dává šanci včas podniknout vhodná opatření, která mohou účinně ochránit zdraví dítěte.

Pořizovací cena nových pásů je téměř jeden a půl milionu korun a Nemocnice Sokolov, jejíž je porodnice součástí, na ni z části využila prostředky z fondu REACT EU. 

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!