Sokolov: Ve ZŠ Pionýrů probíhají čtyři zakázky současně (TV Západ)

Sokolov: Ve ZŠ Pionýrů probíhají čtyři zakázky současně (TV Západ)
Letošní letní prázdniny panuje v sokolovských základních i mateřských školách čilý stavební ruch. Kromě běžného rozpočtu na opravy a investice město vyčlenilo miliony korun na další vybavení, především nábytkem.

Chystají se také úpravy školních jídelen na nový způsob vydávání obědů. 

„Město Sokolov má každoročně připravenou částku na údržbu, opravu svých škol a školek někde mezi pětadvaceti a třiceti miliony korun. Letos je to tedy něco přes šestadvacet milionů korun. Navíc má město ještě vyčleněných balíček peněz, kde je přes 50 milionů korun, které slouží na údržbu a opravy základních škol. Tady z toho balíčku bude možné čerpat peníze další čtyři roky. Letos probíhají opravy nebo nějaká údržba na všech základních školách v Sokolově. Konkrétně tady na ZUŠ Pionýrů souběžně přes prázdniny běží čtyři projekty. Opravují se učebny druhého stupně, tam probíhá rekonstrukce elektroinstalace, snižují se podhledy, bude se dělat nové osvětlení. Zároveň se ty třídy vymalují, pořídí se i nový nábytek pro žáky, lavice, židle atd. Kromě toho se opravuje i na pavilonu prvního stupně, tam ty opravy už jsou o něco menší. Tam se v některých třídách mění lina, dělá se výmalba těch tříd a tady ty peníze se budou čerpat jak z toho balíčku šestadvaceti milionů korun, tak z toho balíčku padesáti milionů korun. Probíhá tady také oprava nebo rekonstrukce zahrady, kde vzniknou nové skleníky, kompostéry, broukoviště, sluneční hodiny a tak dále, aby se podpořila i výuka přírodopisu pro žáky,“ uvedl tiskový mluvčí sokolovské radnice Michal Švarc. 

Zakázky letos získává také řad firem a jednotlivců. 

„Už na jaře město avizovalo svoji kampaň zaměřenou na spolupráci s drobnými živnostníky nebo řemeslníky tady v Sokolově. Ti lidé se nám hlásí a podařilo se nám právě s některými z nich tu spolupráci navázat i při opravách tady na ZŠ Pionýrů. Takže tady máme pána, který pokládá lina a další, který dělá výmalbu,“ přiblížil mluvčí. 

Kromě zmíněných investic se pracuje i na dalších školách a všechny zakázky by měly být v zásadě hotové do začátku školních roku. Inventář se pak bude doplňovat průběžně především o víkendech. 

„Asi největší, nejdražší zakázka letos je na ZŠ Rokycanova, která se pohybuje někde kolem sedmi milionů korun. Tam se mění opět elektroinstalace, dělají se vodovodní rozvody, odpady, bude se dělat i nové osvětlení. Všechny ty práce jsou nastavené tak, aby se stihly hlavně přes ty letní prázdniny, tak, aby výuka žáků byla omezena minimálně nebo vůbec. Potom nějaké drobnější úpravy, jako je třeba výměna nábytku, lavic a tak dále, tak ty mohou probíhat na těch školách i potom v průběhu školního roku, ale tam už to do té výuky zasáhne minimálně,“ dodal Švarc. 

Kompletní přehled oprav a investic na sokolovských školských zařízeních je dostupný na stránkách města s odkazem v textové části reportáže

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!