Stodská porodnice obnoví provoz v pondělí, fungovat začne i rehabilitace

Stodská porodnice obnoví provoz v pondělí, fungovat začne i rehabilitace
Gynekologicko-porodnické oddělení Stodské nemocnice obnoví v pondělí po krátkodobém uzavření provoz porodnice.

Těhotné ženy začne přijímat k porodům opět 9. listopadu v šest hodin ráno. Péči a zdravotnické služby bude porodnice poskytovat v plném rozsahu jako před omezením. Stejně tak i gynekologická část celého oddělení, která fungovala po celou dobu bez omezení. Při porodech bude standardně umožněna přítomnost otce. Společně s porodnicí se v pondělí obnoví i provoz ambulantní rehabilitace.

Provoz porodnice se obnoví v pondělí 9. listopadu. Těhotné ženy začne přijímat v 6:00.
Gynekologická část GPO odd. funguje trvale bez omezení tedy vč. ambulancí, akutní operativy i plánovaných výkonů.
Gynekologicko-porodnické odd. vč. porodních boxů a gyn. sálů bude izolované od zbytku nemocnice.
Na novorozeneckém odd. nejsou a nebyli hospitalizováni infekční pacienti.

Porodnice byla uzavřena 20. října kvůli nepříznivé epidemiologické situaci na jižním Plzeňsku a Tachovsku. Nemocnice kvůli ní musela ve velmi krátké době připravit dostatečné kapacity pro pacienty s onemocněním covid-19. Vyčlenila pro ně část interního oddělení. Neinfekční interní pacienty pak bylo nutné přesunout právě do novorozenecké části gynekologicko-porodnického oddělení.

„V dané době to byla jediná možnost, jak se ze dne na den připravit na očekávaný nápor covidových pacientů. Ten jsme naštěstí zvládli. Nyní se situace stabilizuje a navíc jsme pro ně v těch několika dnech vybudovali novou stanici s 15 lůžky. Provoz gynekologicko-porodnického oddělení se tak vrátí do běžného režimu,“ říká ředitel nemocnice Miroslav Zábranský s tím, že po celou dobu omezení bylo pro všechny v nemocnici znovuotevření porodnice stěžejním tématem.

„Vnímali jsme obavy žen, že nebudou moci rodit v našem zařízení, a dotazy, kdy se provoz obnoví, Jsme rádi, že se to podařilo v tak krátkém čase. Omlouváme se těm rodičkám, které u nás v uplynulých dnech chtěly rodit a nemohly. S celým týmem se těšíme na všechny ženy, které k nám od pondělka opět zamíří. Chtěl bych je ujistit, že celé oddělení je izlováno od zbytku nemocnice a rodičky u nás najdou potřebný klid, očekávanou rodinnou péči a vzhledem k současné situaci maximum pro zajištění bezpečí,“ popisuje primář gynekologicko-porodnického oddělení Jakub Mach.

Připomíná dlouhodobou nabídku individuálních telefonických, případně i osobních konzultací v průběhu těhotenství, před porodem nebo při gynekologických potížích. Kontaktovat ho lze mailem nebo telefonicky na jakub.mach@stod.nemocnicepk.cz, 603 553 771.

Z provozních důvodů byl ve stejném období omezen i provoz ambulantní rehabilitace ve Stodu. Ten se obnoví také 9. listopadu. Rehabilitační pracovnice proto již kontaktují pacienty, zejména ty v pooperačních a poúrazových stavech, kterým byly přerušeny terapie, aby s nimi dohodly nové termíny.     

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!