Tepelná čerpadla vzduch-voda: S čím vám v domácnosti pomohou?

Tepelná čerpadla vzduch-voda: S čím vám v domácnosti pomohou?
V žádném případě nemůže být pochyb o tom, že jsou tepelná čerpadla v současné době obrovským fenoménem. Není se čemu divit, protože představují velice efektivní a relativně jednoduchý způsob, jak vytápět běžnou rodinnou nemovitost. Přesto stále velké množství lidí přemýšlí o výhodnosti a potažmo i návratnosti investice do tepelného čerpadla vzduch-voda.

Pojďme se tedy podívat na hlavní výhody a nevýhody pořízení takového topného zařízení.

Široká nabídka čerpadel

Možná se vám to bude zdát zvláštní, nicméně tepelná čerpadla vzduch-voda jsou na trhu více než 50 let. K jejich prvotnímu vývoji dochází už v 70. letech 20. století, tedy v době masivní ropné krize pocházející ze Spojených států amerických. V současné době se na výrobu kvalitních tepelných čerpadel specializuje relativně velké množství společností, takže jako spotřebitel máte rozhodně z čeho vybírat. U varianty vzduch-voda se konkrétně jedná o výběr mezi vnitřním a venkovním provedením.

Ať už si vyberete jakoukoliv variantu, vždy musíte počítat s určitými výhodami a nevýhodami. Vnitřní varianta pohledově neruší design vaší nemovitosti, zatímco u venkovní varianty se nemusíte obávat o zvýšenou hlučnost a ovlivnění komfortu bydlení.

Neomezený zdroj energie

Tepelné čerpadlo vzduch-voda má oproti ostatním typům čerpadel obrovskou výhodu v prakticky neomezeném zdroji energie pro vytápění a chlazení. Díky tomu nejsou vyžadovány další mimořádné investice do obnovitelných zdrojů energie, což je výrazný rozdíl oproti variantě země-voda. V jejím případě je nutné provedení geologického vrtu nebo pořízení plošného kolektoru, což značně zhoršuje výhodnost pořízení tohoto topného zařízení. Na druhou stranu je nutné počítat s vyššími ročními provozními náklady, a to řádově o 20 %.

Dlouhá životnost

Relativně vysoká investice do pořízení kvalitního tepelného čerpadla je pak logicky vyvážena nižšími provozními náklady v porovnání s konvenčními topnými zařízeními a také delší životností. Ta bez větších problémů přesahuje hranici 20 let. Tato hodnota vyplývá z pozorování řady renomovaných výrobců tepelných čerpadel, u nichž se ani za více než 50 tisíc hodin provozu neprojevily žádné vážnější závady. To ovšem neznamená, že jsou zcela bezzávadné, protože drobné provozní problémy postihnou jakékoliv modernější zařízení.

Zlepšení odhlučnění

Máte-li doma čerpadlo, které je více než 20 let staré, pak určitě pozorujete relativně vysokou hlučnost tohoto zařízení. Bohužel i přes postupující vývoj není možné vyvinout zcela bezhlučné tepelné čerpadlo, protože jeho nedílnou součástí je ventilátor a především kompresor, bez něhož postrádá moderní topné zařízení svou funkci. Specializovaní výrobci však zkoušejí nová čerpadla ve speciálních hlukových laboratořích, kde se snaží hlučnost všemi možnými prostředky a způsoby snížit. Pokud si tedy nyní pořídíte moderní tepelné čerpadlo vzduch-voda, můžete se spolehnout na jeho nerušený provoz, kterým nebude ovlivněn komfort vašeho bydlení.

Provozní náklady tepelného čerpadla vzduch-voda

Naprosto zásadní výhodou, která je při pořizování tepelného čerpadla rozhodující, jsou nízké provozní náklady. I přes zahrnutí veškerých nákladů na instalaci, jističe a podobné věci, se dostáváte na přibližně třetinovou výši ceny elektřiny. Konkrétně se můžete dostat až na hranici 1 Kč/kWh, a to je výrazně nižší cena než při spotřebě elektrické energie či dokonce plynu. Navíc máte jistotu, že tuto cenu udržíte i v současné turbulentní době, kdy cena na burze vykazuje značnou volatilitu.

Pořízením tepelného čerpadla navíc získáváte i pocit, že svým chováním pomáháte životnímu prostředí a stáváte se nezávislými na komerčních dodávkách energie.

Zdroj obrázku: Eakrin Rasadonyindee / Shutterstock.com

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!