Podlaha zlínského mrakodrapu prochází rekonstrukcí

Podlaha zlínského mrakodrapu prochází rekonstrukcí
Baťův mrakodrap v Zlíně se chystá na další etapu oprav, včetně obnovy historické teracové podlahy. Opravné práce, které stojí téměř 2 miliony Kč, proběhnou mezi říjnem a prosincem 2021. Další opravy zahrnují stropy, střechu, vnitřní osvětlení a sociální zařízení.

Ikona Zlínské architektury, Baťův mrakodrap, čeká na další etapu nezbytných oprav, která zahrnuje obnovu historické teracové podlahy v budově. Povrch podlahy je v současné době nevzhledný a místy poškozený, což vyžaduje jeho restaurování.

Podle Soňi Liškové, mluvčí krajského úřadu, který sídlí v památkově chráněném mrakodrapu, je podlaha významnou součástí památkové péče, neboť je tvořena původními materiály použitými při výstavbě objektu. Teracová směs cementu, ušlechtilých kamenných drtí a barviv vytváří iluzi kamenné dlažby. Pro zachování autenticity budovy musí být souhlas památkářů co do způsobu opravy a materiálů.

Lišková dodává, že projektovou přípravu místo již probíhá. Opravné práce, které vyjdou na téměř dva miliony korun, budou probíhat mezi říjnem a prosincem tohoto roku. Jedná se o jednu z investic do mrakodrapu, který kraj plánuje v blízké době.

Kromě historické podlahy se zaměří oprava na další aspekty budovy. Například jsou v plánu práce na stropě jedenáctého nadzemního podlaží. Tyto stropy mají podklady, které jsou již nesoudržné. Práce na těchto stavebních úpravách jsou naplánovány na příští rok.

Kromě toho bude probíhat výměna povrchu a oplechování střechy, která navazuje na nedávno dokončenou opravu fasády. To zajistí, aby již nebylo do budovy zatékání. Práce na střeše se zahájí v květnu a červnu.

Mezi další plánované opravy patří výměna vnitřního osvětlení na konci roku a zlepšení sociálního zařízení.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!