Transfuzní pracoviště v Klatovech i Rokycanech omezí v závěru roku provoz

Transfuzní pracoviště v Klatovech i Rokycanech omezí v závěru roku provoz
Z důvodu omezení operativy mezi zimními svátky a obvykle nízkého zájmu veřejnosti o dárcovství bude v závěru roku tradičně omezen provoz transfuzního pracoviště Klatovské nemocnice. Poslední letošní odběrový den bude ve čtvrtek 21. prosince.

 „Mezi svátky bude zavřeno a po Novém roce začneme odebírat krev i plazmu opět ve středu 3. ledna. Od ledna se pak bude možné k odběrům plazmy a nově i k odběrům krve rezervovat přes on-line rezervační systém,“ informuje vedoucí lékařka transfuzního pracoviště Jana Zítková.

Provoz v závěru roku
Poslední týden odběrů před svátky je od pondělí 18. do čtvrtka 21. prosince. V pátek 22. prosince již bude kvůli úklidu a sanitacím v provozu transfuzka uzavřená. Místo pátku, ale mohou dárci přijít v úterý, kdy bývá zpravidla zavřeno. Provozní doba je stejná jako v jiné dny. Přijít mohou i prvodárci. „Pokud si chtějí dárci ještě snížit základ daně z příjmů pro letošní rok, mají posledních několik dní,“ připomíná vedoucí lékařka.     

PO 18. 12.  6:30 - 11:30 | prvodárci 8:00 – 10:00
ÚT 19. 12.  6:30 - 11:30 | prvodárci 8:00 – 10:00
ST 20. 12.  6:30 - 11:30 | prvodárci 8:00 – 10:00
ČT 21. 12.  6:30 - 11:30 | bez prvodárců
od PÁ 22. 12. do ÚT 2. 1. 2024 zavřeno
od ST 3. 1. běžný provoz - PO, ST, ČT, PÁ 6:30 - 11:30 | prvodárci 8:00 – 10:00 mimo PÁ

Rezervační systém už také pro dárce krve
Od ledna se lze nově ke všem odběrům rezervovat na konkrétní čas přes online rezervační systém Klatovské nemocnice. Online rezervace využívají už od října dárci plazmy. Systém se osvědčil, a proto ho nemocnice zavádí i pro dárce krve. Zarezervovat se na leden je možné už nyní.

„Na rozdíl od dárců plazmy není rezervace odběru krve povinná. Dárce krve odebereme i bez rezervace. Ale přesto je vyzýváme, aby se rezervovali. V první řadě to usnadní hladký průběh odběrů, protože dárci budou chodit průběžně dle časů objednávek. Dále budeme mít přibližně představu, kolik dárců a s jakou krevní skupinou přijde. A hlavně: Objednaní nebudou zbytečně čekat. Pokud se totiž sejde víc dárců, budou upřednostněni právě ti s rezervací," vysvětluje Jana Zítková s tím, že rezervaci lze kdykoli později i zrušit.

Pravidelní dárci krve se do systému mohou rezervovat po 10 minutách. Prvodárci, jejichž vstupní vyšetření je delší, se rezervují po 30 minutách.

Možnost rezervace platí jen pro klatovské odběrové místo resp. se lze podobným způsobem objednat i na odběr do Domažlic (v systému uvedeno jako jiné odběrové místo). Na výjezdové odběry, které se konají v úterý například v Sušici nebo v Horažďovicích, se rezervace neprovádí.

Jak se k odběru zarezervovat?
Rezervace odběru krve je velmi jednoduchá. V rezervačním systému si stačí vybrat typ odběru, volný termín, vyplnit krátký formulář a rezervaci odeslat. Při první rezervaci je potřeba se do systému zaregistrovat. Většina údajů se pak při každé další rezervaci předvyplní.

ROKYCANY

Z důvodu omezení operativy mezi zimními svátky a obvykle nízkého zájmu veřejnosti o dárcovství je v závěru roku tradičně omezen provoz transfuzního pracoviště Rokycanské nemocnice. Poslední letošní odběrový den byl ve čtvrtek 14. prosince. „V posledním adventním týdnu, mezi svátky  a také první lednový týden bude zavřeno. Po Novém roce začneme odebírat krev opět v pondělí 8. ledna,“ informuje vedoucí lékařka transfuzního pracoviště Miroslava Padrtová. 

Provoz v závěru roku

  • PO 11. 12.   6:00 - 9:00

  • ČT  14. 12.  6:00 - 9:00

  • od 15. 12 do 7. 1. zavřeno

  • od 8. 1. 2024 běžný provoz  PO, ČT  6:00 - 9:00


Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!