Tři filmy podpořené Fondem a jeden český krátký film byly vybrány na severoamerické Hot Docs

Tři filmy podpořené Fondem a jeden český krátký film byly vybrány na severoamerické Hot Docs
Největší festival dokumentárních filmů v Severní Americe Hot Docs zařadil do programu tři celovečerní dokumentární filmy podpořené Státním fondem kinematografie a jeden krátký český film.

Snímky The Killing of a Journalist a Boylesque budou uvedeny ve světové premiéře. Festival se koná od 28. dubna do 8. května v kanadském Torontu.     

Světovou premiéru bude mít na festivalu v hlavní soutěžní sekci International Spectrum snímek The Killing of a Journalist o vyšetřování vraždy slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové, které vedlo k odhalování mafie napojené na slovenskou vládu. Dokument režiséra Matta Sarneckiho, člena mezinárodní investigativní organizace OCCRP, je koprodukcí USA, Dánska a ČR. Za českou stranu film koprodukuje Zuzana Kučerová z Frame Films. Státní fond kinematografie projekt podpořil ve výzvě pro minoritní koprodukce částkou 900 tisíc Kč. 

Producenti Jakub Košťál a Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut koprodukují snímek Boylesque, který festival zařadil taktéž do soutěže International Spectrum, kde bude mít světovou premiéru. Portrét Luly, muže, který byl v 70. letech vůdčí osobností LGBT a drag queen subkultury v komunistickém Polsku a dnes v pokročilém věku stále hledá cestu ke svobodě a životu bez starostí, natočila polská režisérka Bogna Kowalczyk jako svůj debut. Film je koprodukcí Polska a ČR. Kromě společnosti Bionaut ho za českou stranu koprodukovala také Hana Kastelicová z české odnože HBO. Fond podpořil projekt částkou 800 tisíc Kč ve výzvě na minoritní koprodukce.   

Třetím dokumentem, který se představí na Hot Docs, je Muzeum revoluce režiséra Srđana Keči. Festival zařadil snímek do sekce World Showcase, ve které jsou uváděny úspěšné filmy z celého světa. Ve svém debutu se srbský režisér zaměřuje na torzo budovy v Bělehradě, kde žije několik bezdomovců. Spolu s jejich příběhem sledujeme i příběh místa, které se mělo stát muzeem "vizí a zachování pravdy" v bývalé Jugoslávii, ale nebylo nikdy dokončeno. Koprodukce Chorvatska, Srbska a ČR bude mít na festivalu severoamerickou premiéru, světovou premiéru měl film na podzim na IDFA. Českým koproducentem je Lukáš Kokeš z nutprodukce. Fond podpořil projekt částkou 300 tisíc Kč ve výzvě na minoritní koprodukce. 

Krátký šestnáctiminutový film Zkouším si vzpomenout íránské režisérky Pegah Ahangarani, který produkoval Kaveh Farnam z české společnosti Media Nest, zařadil festival do sekce pro krátkometrážní snímky. Autorčino hořkosladké vzpomínání na dětství v Íránu, kde životy lidí ovlivňovala příslušnost k režimu, má na Hot Docs taktéž severoamerickou premiéru (světová premiéra proběhla na IDFA 2021).

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!