V janovickém Domově Clementas je k vidění výstava, kterou tvořili i ležící klienti

V janovickém Domově Clementas je k vidění výstava, kterou tvořili i ležící klienti
V janovickém Domově Clementas je ode dneška k vidění tematicky výjimečná a z hlediska oboru sociální práce také unikátní výstava, na které jsou k vidění zhruba dvě stovky děl zdejších klientů.

Výstava je podle odborníků na arteterapii výjimečná nejen svým rozsahem, ale i množstvím klientů, kteří se na jejím vzniku podíleli a také jejich velmi často vážným zdravotním stavem a s tím spojenou imobilitou.

Výstava se jmenuje Barevný otisk v nás (tvorba s arteterapeutickým přesahem). Její autorkou je zdejší arteterapeutka Lenka Kindelmannová, odborným garantem arteterapeut Psychiatrické nemocnice v Dobřanech Vladimír Blažek.

„Výstavy těchto marginálních skupin, v tomto případě jedinců s Alzheimerovou chorobou či handicapem, jsou poměrně vzácné. Pokud k nim dochází, pak na půdě daného zařízení - tato výstava je tedy výjimečná. Myslím, že je to vhodná forma, jak veřejnost seznamovat s touto problematikou a prezentovat svoji práci," okomentoval výstavu Blažek, který patří k největším odborníkům na danou problematiku v Plzeňském kraji. 

Výtvory seniorů vznikaly během tohoto i minulého roku v době pandemie nemoci covid-19. 

„Součástí jsou také díla klientů, kteří potřebují individuální přístup a nechtějí tvořit ve skupině. Tvořili jsme na jejich pokojích, kam jsme s kolegyní docházely,“ uvedla Lenka Kindelmannová.

Na výstavě jsou díla složená z 29 témat s arteterapeutickým přesahem. „Snažila jsem se je sestavit tak, aby si klienti vyzkoušeli co nejvíce výtvarných technik. Nechybí ani keramika a Land art tedy malování na kámen. Některé výtvory zdobí naší zahradu,“ doplnil00a.

Ve zdejší kavárně je také model hradu Radyně. Autoři uměleckých děl jsou často i ležící klienti, které autorka výstavy Lenka Kindelmannová navštěvovala na jejich pokojích, kde klienti upoutaní na lůžko tvořili.

Vernisáže se zúčastnilo mnoho tamních zajímavých osobností z oboru zaměřeného na domovy pro seniory. Celý den si mohli domov prohlédnout také návštěvníci zvenku. Na výstavu také přišly děti ze základních škol z Klatov a z Nepomuka, které shlédly veselé, divadelní představení na zahradě Domova. Odpoledne bylo divadlo připravené i pro příbuzné klientů, kteří sem byli kvůli této příležitosti pozvaní.

Výstavu je možné v janovickém Domově Clementas zhlédnout do konce června, následně bude sedm měsíců putovat po různých místech nejen v Plzeňském kraji. Bude k vidění v Městské knihovně v Klatovech, v Základní škole v Čapkově ulici v Klatovech, na Základní škole ve Kdyni a v jedné pražské galerii.

Líbil se vám článek? Šiřte nás dále!